Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lunds kommun får straffavgift för flyktingboende

Lunds kommun straffar sig själv för att ett flyktingboende öppnade utan att den normala bygglovsprocessen följts. Men byggsanktionsavgiften blir betydligt lägre än vad tjänstemännen hade föreslagit.

Bild: Pontus Lundahl/TT
Det var i höstas, i samband med att det kom väldigt många flyktingar till Sverige, som Lunds kommun öppnade två boenden för ensamkommande barn i Folkparken och på Vipeholm utan att följa de vanliga reglerna.
Därför fick byggnadsnämnden nu ta ställning till om man skulle kräva servicenämnden på byggsanktionsavgift. Tjänstemännen föreslog att servicenämnden skulle behöva betala sammanlagt drygt en miljon kronor för de två boendena.
Men politikerna i byggnadsnämnden höll inte med. För Folkparken blir det ingen avgift alls, eftersom boendet idag är avvecklat och lagen säger att man inte får ta ut en avgift om felet är åtgärdat innan nämnden hunnit ta beslut.
När det gäller boendet på Vipeholm blir avgiften 134 000 kronor, en fjärdedel av vad tjänstemännen föreslagit. Det finns en möjlighet att reducera avgiften om den anses oskäligt hög och den möjligheten utnyttjade politikerna.
– Det var en akut situation med tillfälliga bostäder åt flyktingarna och det fordrades extraordinära åtgärder. Så vi har fullständigt lagstöd för detta, motiverar Ulf Nymark (MP), vice ordförande i byggnadsnämnden, beslutet.
I praktiken innebär beslutet ingen kostnad för kommunen, eftersom pengarna bara flyttas från en nämnd till en annan.
Gå till toppen