Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Riskerar förorena dricksvattnet - får 50 000 i vite

Flera fastighetsägare i Fjelie och Borgeby riskerar 50 000 kronor i vite om de inte ansluter sig till det kommunala avloppsnätet.

Det är miljö- och byggnadsnämnden som fattat beslut om vite, eftersom man i flera år försökt att få fastighetsägarna ansluta till kommunens nät.
Eftersom privata små reningsverk ofta är sämre än de kommunala, menar kommunen att det finns risk för att fastighetsägarnas orenade avloppsvatten går ut i grundvattnet och närliggande ytvatten.
Det skulle kunna leda till att stora mängder bakterier hamnar i drickvattnet.
Orenat avloppsvatten leder också till övergödning av sjöar, syrebrist i vattnet och algblomning. Med den ökade mängden bakterier i vattnet ökar också risken för smittospridning.
De berörda hushållen har nu fem månader på sig att koppla sina ledningar till de kommunala avloppen. Om de inte gör det kommer de att dömas att betala 50 000 kronor i vite vardera.
Gå till toppen