Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

FN: Många ensamkommande barn i fara

Allt fler ensamma barn ger sig ut på den livsfarliga resan från Nordafrika till Europa. Under flykten utsätts många av dem för barnarbete och prostitution. Avtalet mellan EU och Turkiet har gjort barnens flyktväg ännu farligare, enligt Unicef.

Antalet barn som försöker göra den livsfarliga resan över Medelhavet mot Europa ökar. Nu varnar FN för att de under flykten de riskerar att fastna i tvångsarbete och prostitution. Arkivbild.
Många av de flyktingbarn som efter den farliga färden över Medelhavet kommer i land på de italienska öarna Lampedusa och Sicilien bär på svåra upplevelser.
Under flyktvägen till Europa är människosmugglare ofta de enda människor de kan ty sig till. För att kunna betala smugglarna dras en stor del av barnen under resans gång in i barnarbete och prostitution.
– Det är ofta det enda sättet för dem att betala, säger John Budd, talesman vid FN-organet Unicef, till TT.
"Som slavhandel"
En resa till Europa kan enligt honom kosta barnet omkring 7 000 Euro (över 65 000 kronor).
"Om du försöker fly skjuter de dig så att du dör. Om du slutar jobba så slår de dig. Det var precis som slavhandel". Så beskriver en 16-årig pojke i rapporten sin tillvaro vid en gård i Libyen, där han arbetade i två månader för att kunna betala människosmugglarna.
Flera av de ensamkommande flickorna som flyr till Italien är gravida efter att ha våldtagits i Libyen, enligt Unicef.
Fler ensamkommande barn
Av de drygt 7 500 barn som flydde till Italien under årets första fem månader reste fler än 7 000 utan någon vuxens sällskap. Jämfört med förra året innebär det en fördubbling av antalet barn som kommer ensamma den vägen.
De barn som når fram till Europa och väntar på asyl hamnar lätt mellan stolarna i det bräckliga sociala skyddsnätet, enligt John Budd. Men att hjälpa barnen är inte alltid lätt, konstaterar han.
– En stor del av barnen vill inte bli hittade. De är rädda att bli fasttagna och för att skickas tillbaka till det land de flydde ifrån, säger John Budd.
Unicef har nu inlett ett samarbete med italienska regeringen för att stärka det sociala skyddet för ensamkommande flyktingbarn som kommer till Italien.
Farligare flyktväg
Men avtalet mellan EU och Turkiet har knappast förbättrat flyktingbarnens situation, enligt John Budd.
Avtalet, som slöts i mars i år, innebär att migranter som kommer till Grekland och nekas asyl i EU skickas tillbaka till Turkiet.
– Barnen slutar inte att fly till Europa för det. Men deras flyktväg kan bli ännu farligare, säger John Budd.
TT
Gå till toppen