Kultur

Skånska konstchefer: ”Tänk om, Malmö!”

Malmö konsthögskola riskerar att stå helt utan lokaler när hyreskontraktet sägs upp. Nio skånska konstchefer och en professor vädjar till Malmö stad att tänka om.

Konsthögskolan på Föreningsgatan 42 i Malmö.Bild: Johan Pihlemark
Sedan en tid tillbaka har det stått klart att Malmö stad vill ta tillbaka Konsthögskolans lokaler i Malmö för att bygga om dem till en välbehövlig högstadieskola. En helt ny byggnad som eventuellt kommer att husera alla de konstnärliga utbildningarna vid Lunds universitet – Teaterhögskolan, Musikhögskolan och Konsthögskolan – kommer troligen inte att stå färdig förrän om åtskilliga år. Detta pågående samtal mellan universitetet och staden är mycket positivt. Men staden, som tidigare lovat att Konsthögskolan kan få vara kvar tills tillfälliga ersättningslokaler hittats, erbjuder däremellan inte något likvärdigt alternativ och Konsthögskolan kan tvingas flytta ut redan nästa år. Det innebär att skolan inte kommer att kunna erbjuda en god studiemiljö för sina nuvarande studenter och i värsta fall kommer skolan inte att kunna ta emot nya elever.
Konsthögskolan i Malmö är en av Europas mest respekterade konstutbildningar. Det är den enda skolan som fick omdömet excellens på alla sina program när Universitetskanslerämbetet gjorde sin stora utvärdering av all högre konstnärlig utbildning 2014. Samtliga utbildningar på skolan har ett mycket högt söktryck och de flesta studenter fortsätter som konstnärer efter utbildningen. De kommer från hela Europa, men många stannar i Skåne och ger därigenom en ovärderlig vitalitet till hela det skånska konstlivet. Några av dem är världsberömda, som exempelvis Nathalie Djurberg som just nu ställer ut på Wanås Konst. Skolans lärare och handledare genom åren tillhör i många fall den svenska och internationella konsthistorien och skolans doktorandprogram är ett av de internationellt mest respekterade.
Konsthögskolan i Malmö är en oumbärlig resurs för regionens konstliv och för staden Malmö – en internationell utbildning som har satt Malmö på kartan. Vi vädjar till Malmös politiker att fortsätta dialogen med universitetet och fatta ett klokt och framsynt beslut innan det är för sent. Vänta med att säga upp skolans hyreskontrakt till dess att likvärdiga lokaler kunnat upphandlas. Låt inte Konsthögskolan i Malmö bli husvill! Det vore förödande för hela Skånes kulturliv.
Patrick Amsellem, chef Skissernas Museum, Lunds universitet
Göran Christenson, tidigare chef för Malmö konstmuseum
Ýrr Jónasdóttir, chef Ystads konstmuseum
Max Liljefors, professor i konsthistoria och visuella studier vid Lunds universitet
Elisabeth Millqvist och Mattias Givell, verksamhetschefer Wanås Konst
Åsa Nacking, chef Lunds konsthall
John Peter Nilsson, chef Moderna Museet Malmö
Marika Reuterswärd, chef Kristianstad konsthall
Marika Wachtmeister, grundare Stiftelsen Wanås Utställningar
Läs mer: Konsthögskolan i Malmö kan stängas
Läs alla artiklar om: Konsthögskolans framtid
Gå till toppen