Lund

Alla Lundabor ska läsa samma bok

I höst vill biblioteken förvandla Lund till en jättestor bokcirkel, då Lundaborna läser samma bok. Cecilia Lindgren, bibliotekarie och projektledare för "Lund läser", berättar varför.

Cecilia Lindgren har läst och läst tillsammans med andra för att hitta rätt bok som ska tilltala läsare ur alla grupper.Bild: Privat
Vad hoppas ni ska hända när alla läser samma bok?
– En massa roliga samtal mellan människor. Den bok vi har valt väcker väldigt mycket frågor. Det finns jättemycket att prata kring den. Man kan fundera över vad författaren menar. Och ju mer man läser desto mer finns det att fundera kring. Man kan läsa den många gånger. Vi vill både lyfta läsningen hos dem som inte vill läsa och stärka den hos alla engagerande och läsande låntagare vi har.
Hur väljer man en bok som ska fånga så många?
– Det var jättejättesvårt att finna en bok som ska tilltala män och kvinnor, 19-åringar och 85-åringar. Vi har läst jättemycket vi som är med i projektgruppen.
Hur stor bokcirkel vill ni skapa?
– Vi hoppas att det ska bli stort och någonting som är allmänt känt. Man ska kunna prata om det här när man snubblar på någon när man köar eller är och tränar.
Är det en författare som lever idag?
– Ja. Vi kommer att släppa fem ledtrådar i olika kanaler i sommar och hoppas att folk mejlar och gissar vem det är.
Är det en lokal författare?
–Det vill jag helst inte svara på. Vi kommer att avslöja vilken författare det är den 22 augusti.
Vad sker när ni avslöjat namnet?
– Vi har köpt in 3 000 exemplar av boken, som ska delas ut gratis på alla möjliga och omöjliga ställen i kommunen med början den dagen. Vi kommer att stå på gator och torg runt om i kommunen och hoppas på samarbete med föreningar och institutioner för att dela ut böckerna där.
Vad händer sen då?
– Sen blir det program på alla biblioteken som börjar på Norra Fäladen den 8 september och rullar på hela hösten till den 19 november. Det kommer att vara olika föreläsningar, författarbesök, bokcirklar och musikframträdanden som alla på ett eller annat sätt är kopplade till den här boken.
Gå till toppen