Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Försäkringskassan: Vi sparar inte på barnen

Kostnaderna för assistansersättning ökar. Samtidigt larmar flera familjer med sjuka barn om minskade timmar för personlig assistans. Det handlar inte om besparingar, menar Försäkringskassan som nu svarar på kritiken.

I helgen berättade Sydsvenskan och HD om femåriga Maja Lorentz. Hon har en svår hjärnskada och epilepsi och behöver övervakning dygnet runt.
Föräldrarna menar att hennes behov av hjälp har ökat. Men efter en omprövning av beslutet kom Försäkringskassan fram till att minska timmarna för Maja Lorentz personliga assistans.
RBU, en intresseorganisation för barn och ungdomar med funktionsnedsättningar, har i samband med artiklarna om Maja Lorentz varnat för en tendens: Att allt fler familjer får minskade timmar med personlig assistans och att de måste orka överklaga och kämpa för sin rätt.
Läs också Femåriga Maja behövde mer hjälp - fick mindre
Försäkringskassan, som nu svarar på kritiken, menar att det inte handlar om besparingar.
Vi sparar inte på någon. Vi har inga restriktioner på det sättet, säger Monica Svanholm, områdeschef på Försäkringskassans avdelning för funktionsnedsättning.
Om det inte är besparingar, varför upplever då föräldrar att deras barn får färre timmar?
– Om man har personlig assistans omprövas beslutet vartannat år. Under tiden kan det ha kommit domar som ändrar rättspraxis och därmed påverkar besluten. Förra sommaren kom det en dom som påverkar hur man bedömer behoven.
Vad sa domen?
– Att det bara är personer med en psykisk funktionsnedsättning som får räkna in det femte grundläggande behovet i de tjugo timmar som ger rätt till ersättning från Försäkringskassan. Så det handlar inte om besparingar. Det handlar om att vi måste anpassa våra beslut till hur lagstiftningen tolkas, säger Monica Svanholm.
Läs också De tar strid mot minskad hjälp till funktionsnedsatta
Kortfattat finns det i lagen fem grundläggande behov. Att få hjälp med att äta, med att sköta sin personliga hygien, med av - och påklädning samt med kommunikationen med andra.
Det femte behovet är mer svårdefinierat. Det handlar om sådant som kräver en särskild kännedom om personen och funktionsnedsättningen.
Har domen gjort det svårare att beviljas assistans?
– Ja, när det gäller det femte grundläggande behovet så har det blivit inskränkningar.
Varför omprövas beslutet om personlig assistans vartannat år även för svårt sjuka barn som inte kommer att bli bättre?
– Att vi ska göra omprövningar framgår av lagen. När vi gör en omprövning tittar vi på om något har förändrats i personens sätt att leva. Eller om det kommit ny rättspraxis eller nya regler. Det kan påverka ett nytt beslut, annars blir det ingen förändring.
Samtidigt säger lagen att insatserna ska anpassas till individens individuella behov och att barnperspektivet ska tas tillvara. Hur får Försäkringskassan ihop det med ny praxis?
– Har man rätt till den statliga assistansersättningen, det vill säga över de tjugo timmarna, då är det de individuella behoven som styr för övriga behov och barnperspektivet är oerhört viktigt.
Har ni mött kritik sedan domen kom förra sommaren?
– Inte sammantaget. Det har varit vissa ärenden som jag läst om i tidningar. Vi tog tid på oss att få fram ett rättsligt ställningstagande. Vi informerade också brukarrörelserna och hälso- och sjukvården, eftersom vi såg att den kunde få väldigt stora följder.
Vilka följder har den fått?
Självklart har det påverkat familjer eller vuxna i enskilda ärenden. Men det är än så länge få ärenden. Jag tror det är för tidigt att säga.
Kostnaderna för assistansersättning ökar. Regeringen har gett besked om att Försäkringskassan ska bryta trenden. Vad betyder det i praktiken?
– Det står absolut inte att Försäkringskassan ska bli hårdare i sina bedömningar. Det som står är att vi ska bryta timutvecklingen. Vi har inte fått besparingskrav eller nya regler. Däremot har vi tidigare svarat på regeringsuppdrag om vad vi kan effektivisera. Exempelvis tar vi fram ett helt nytt IT-stöd som kommer att leda till bättre kontroller.
Kan det också innebära fler avslag och färre timmar till dem som är i behov av hjälp?
– Ja. Det som kan påverka bedömningarna är nya författningar, praxisändringar eller annan normering.
Det kanske finns ett ökat behov av personlig assistans?
– Ja, timutvecklingen har ökat för varje år. Det ska bli intressant att se vad kommande utredningar kommer fram till, säger Monica Svanholm.

Fakta: Grundläggande behov

För att ha rätt till assistansersättning från Försäkringskassan måste personens grundläggande behov uppgå till minst tjugo timmar per vecka. Det som räknas är sådant som ligger närmast den personliga sfären. De fyra första behoven är: Hjälp med personlig hygien, måltider, på- och avklädning samt kommunikationen med andra. Det femte grundläggande behovet är så kallad annan hjälp som förutsätter ingående kunskaper om funktionsnedsättningen. Vad det exakt betyder är svårtolkat. Exempelvis kan det handla om att det krävs stor kunskap om personen för att kunna tolka dennes behov.

Annat som är aktuellt inom området för personlig assistans

Ökade kostnader
I två rapporter de senaste månaderna redogör Försäkringskassan för en stark kostnadsutveckling inom personlig assistans. På tio år har det genomsnittliga antalet beviljade timmar ökat med 26 procent, från 103 till 130 timmar per vecka.
Ny statlig utredning
Ska se över assistansersättningen och LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade. I uppdraget ligger tydliga besparingsdirektiv.
Nya riktlinjer om föräldrarnas ansvar
När Försäkringskassan bedömer ett barns rätt till personlig assistans ska Försäkringskassan inte räkna in den tid som anses ingå i det normala föräldraansvaret för en viss ålder. Vad det normala föräldraansvaret egentligen betyder har fram till i höstas mer eller mindre varit föremål för handläggarnas enskilda bedömningar, berättar Monica Svanholm på Försäkringskassan. Nu har Försäkringskassan kommit fram till en enhetlig syn som ska gälla i hela landet.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen