Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nya förslag ska stoppa terrorresor

Inte bara de som reser från Sverige för att strida för terroristorganisationer ska straffas. Regeringen vill skärpa lagen så att även den som deltar genom att exempelvis sköta transporter och laga mat åt terrororganisationer ska kunna dömas för brott.

Lars Werkström, särskild utredare, och Morgon Johansson, justitie- och migrationsminister (S), under pressträffen i Rosenbad i Stockholm.
Regeringens särskilde utredare Lars Werkström har tagit fram förslagen.
– För att tala klarspråk så handlar det om hur vi kan använda straffrätt för att stoppa och förebygga terrorresor, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) som tog emot betänkandet.
Sedan tidigare i år har Sverige en lag som kriminaliserar detta resande i vissa avseenden.
– Nu vill vi göra den mer effektiv genom en mer heltäckande lagstiftning, säger Morgan Johansson.
Kriminalisera deltagande
I utredningen konstateras att den som deltar i en väpnad konflikt för en terroristorganisation redan i dag kan bestraffas. Det gäller till exempel stridande.
Samtidigt finns det typer av understödjande deltagande som i dag inte är kriminaliserat, till exempel materielvård, transport och matlagning. Det vill man nu kriminalisera, med ett maxstraff på två års fängelse.
Ett undantag, som inte ska vara straffbart, är sjuk- och själavårdsarbete.
Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet, tror att avgränsningarna för vad som ska räknas som kriminellt deltagande kan bli svåra. Hon ser på förslaget som "knepigt och förenat med stora problem".
– För det första är mycket av det här redan kriminaliserat. För det andra är det svårt att få rättsligt bistånd för svenska brottsutredande myndigheter att utreda de här brotten, säger hon och förutspår utredningar som kan bli komplicerade, resurskrävande och att man i den meningen kan ifrågasätta deras effektivitet.
"Lättare att fälla"
Att det kan bli svårt med gränsdragningar tror inte Morgan Johansson.
– Jag tycker att det är ganska tydligt i utredningen vad man menar, och det får domstolar i framtiden pröva, säger han.
Johansson tycker att tillägget om deltagande behövs.
– Då behöver man inte visa i en svensk domstol att en person är på väg att delta i strid, utan det räcker att man kan visa att personen är på väg dit för att hjälpa till på olika sätt för terroristorganisationen i sin krigföring. Det kommer göra det lättare att fälla de som är på väg ut, säger Johansson.
Dom om terrorresa
I tisdags kom den första domen sedan lagen mot terrorresor började gälla tidigare i år. En 25-årig man som åtalats för att ha påbörjat en terrorresa till Syrien friades.
Men det finns inga planer på att ändra något i den lagen med tanke på den friande domen, enligt Morgan Johansson.
– Nej, det är alldeles för tidigt för att dra några slutsatser utifrån en dom, som dessutom inte ens har vunnit laga kraft, säger han.
TT
Gå till toppen