Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sport

SVT sökte ej ackreditering till OS

Sveriges Television sökte aldrig pressackrediteringar till OS i Rio de Janeiro på grund av ett konfidentiellt avtal med Internationella olympiska kommittén (IOK), skriver tidningen Journalisten. – Villkoren var oacceptabla, säger Jan Olsson, sponsor- och rättighetschef på SVT Sport.

Sveriges Television. Arkivbild.
Viasat har sändningsrättigheter till OS i Rio, men andra svenska medier kan få ackrediteringar med begränsade rättigheter för att bevaka spelen. SVT har valt att inte söka dessa ackrediteringar.
– Vi förhandlade om ett nyhetsrättsavtal med Viasat för att få visa fler minuter. I samband med det ansökte vi om ackreditering parallellt genom Viasat, i det fall vi skulle nå en överenskommelse. Vi nådde ingen överenskommelse och då fick vi inte heller någon ackreditering, säger Jan Olsson till Journalisten.
SVT får nu nöja sig med att visa totalt sex minuter från OS varje dag och maximalt 30 sekunder från ett enskilt evenemang.
Att ansöka om andra typer av ackrediteringar, som exempelvis TT och TV4 gjort, var inte aktuellt enligt SVT Sports rättighetschef.
– Det finns specifika villkor kopplade till förhållanden mellan oss och IOK. Det har bäring just på SVT på grund av andra avtalsrelationer kan man säga som vi har med IOK, säger Olsson till Journalisten.
Men han vill inte berätta vad SVT har för avtal med IOK.
– Skälet till att SVT inte har sökt någon ackreditering till OS är att det finns delar i det avtalet som inte går att acceptera för oss. Det handlar om saker som är specifika just i vårt fall, och som kanske funkar för andra. Jag hade gärna gått in på detaljerna för att göra det mer begripligt, men jag kan inte göra det. Det är väldigt specifika omständigheter, säger Jan Olsson till Journalisten.
– Det var inte någon pengafråga. Nyhetsrätten som man kan söka hos IOK är enormt begränsad och ger inte någon möjlighet till reguljärt nyhetsarbete som en tv-kanal gör i dag.
TT
Läs alla artiklar om: OS i Rio de Janeiro
Gå till toppen