Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fyra greps vid aktion vid Rosenbad

Medan partiledarna debatterade som bäst i riksdagen slog miljöaktivister till mot statsrådsberedningen Rosenbad i centrala Stockholm. Två män och två kvinnor har gripits. Säpo har informerats om händelsen.

Två personer har gripits misstänkta för våld mot tjänsteman efter en incident vid statsrådsberedningens byggnad Rosenbad i centrala Stockholm, uppger polisen.
"Det har alltså inte varit några obehöriga personer inne i Rosenbad", skriver Bodil Sundén, presskommunikatör vid regeringskansliets förvaltningsavdelning, i ett mejl till TT.– Det är lugnt på platsen nu, säger polisens presstalesperson Towe Hägg.Enligt Emma Örn, som deltagit i manifestationen, är det som genomförts i Rosenbad en typ av klimataktion. Några aktivister, utklädda till byggarbetare, reste stegar mot taket vid ingången på Rosenbad. De tog sig upp och vecklade ut en banderoll med budskapet "Vi låter kolet ligga".Rosenbad är ett skyddsobjekt och Säpo fick snabbt information om aktionen.
– Vi är informerade om händelsen, men det är helt en polisiär fråga, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säpo, till TT.
Petter Tomasson, yttre befäl vid polisen var på plats, och på frågan om hur allvarligt det är att några personer lyckades ta sig upp på taket, svarar han:
– Det är ett skyddsobjekt och skyddsvakterna är beväpnade och det finns en anledning till det. Vi ser mycket allvarligt på det här.Hans högst personliga åsikt är, tillägger han, att det i det här fallet inte var någon föra för några ministrar.
Enligt Emma Örn så var aktionen ett sätt att försöka väcka uppmärksamhet mot Vattenfalls planerade affär och regeringens samtycke till försäljningen av brunkolsverksamheten i Tyskland.
Aktivister på plats säger till TT:s reporter att ingen av dem försökt ta sig in i byggnaden. En förundersökning om våld mot tjänsteman och grovt olaga intrång har inletts.
Ingen vakt ska ha skadats vid aktionen.
Gå till toppen