Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ungdomar i Lund misstänks för hot och utpressning

En 13-årig pojke blev hotad med stryk om han inte fixade fram pengar. En annan jämnårig pojke tvingades betala för att få tillbaka sin stulna jacka. Sex utredningar pågår hos polisen i Lund där ungdomar mellan 13 och 17 år misstänks för stölder, hot och utpressning.

Lina Trygg, Fältgruppen och Anna Sjöstrand, socialtjänsten.Bild: Tommy Lindstedt
– De misstänks för att ha pressat jämnåriga på pengar, antingen genom knivhot eller hot om misshandel. Det här handlar om ungdomar som redan är kända av oss. I Lund är den här typen av ungdomskriminalitet en relativt ny företeelse, men den finns i många andra kommuner i olika omfattning, säger kommunpolis Joakim Nyberg.
Varför den här brottsligheten har börjat dyka upp har han ingen förklaring till.
- Nej, jag kan inte säga vad det beror på och det är inget som jag vill spekulera om heller.
I en insändare på dagens Åsikter berättar sex mammor om sina upplevelser av mer eller mindre organiserad ungdomsbrottslighet i Lund. Delar av den bild de förmedlar känns igen av polisen.
Läs också ”Vi lämnar Lund i förtvivlan när våra barn stjäl under hot från kriminella”
Men omfattningen är svår att ta reda på eftersom de allra flesta brott aldrig anmäls.
– Det finns säkert ett mörkertal som innebär att vi inte får veta allt. Men vi tar förstås föräldrars oro på allvar. Samtidigt vill jag hänvisa till undersökningen "Lunken" som görs i skolorna och visar att 95 procent av eleverna tycker att det stämmer ganska eller mycket bra med att de känner sig trygga på lektionerna, på rasterna och på deras fritid, säger Joakim Nyberg.
Även fältgruppen känner igen uppgifterna.
– Vi har hört talas om att det ska ha förekommit utpressningssituationer och revir i bostadsområden som styrs av vissa ungdomar. Men det är inte något som nått fram till oss. Vilket ligger i sakens natur, säger Lina Trygg, chef för Fältgruppen.
De brott som nu utreds har anmälts under senvintern och våren. De sex ungdomarna har dock inga uppenbara kopplingar till varandra och brotten som de misstänks för har anmälts i olika delar av kommunen.
- Så det handlar inte om något gäng, men det kan säkert finnas gemensamma beröringspunkter mellan några av dem ändå, säger Joakim Nyberg.
Vad händer med de här ungdomarna nu?
- De som är under 15 år överlämnas direkt till socialtjänsten. Socialtjänsten kan dock begära att polisen utreder brottsmisstankarna även om de misstänkta är yngre än 15 år. Vid brott där de misstänkta är över 15 år inleds en rättsprocess, sedan får vi se om det leder till ett åtal.

Social insatsgrupp ska fånga upp ungdomar på glid

För att fånga upp ungdomar som är på väg in i kriminalitet bildades 2011 den sociala insatsgruppen. I gruppen, som träffas en gång i månaden sitter representanter för kultur och fritid, skolorna, skolhälsovården, polisen och socialtjänsten.
– Inför varje möte i insatsgruppen kollar jag med fritidsledarna om det finns en oro för kanske en kille eller tjej. Sedan tar jag upp det i insatsgruppen där kanske skolans representant säger att de känner samma oro för samma individ. Och så kommer kanske polisen med liknande uppgifter om samma kille eller tjej. Detta leder vidare till en större handlingsplan för den aktuella killen eller tjejen, säger Lina Trygg.
Enligt Joakim Nyberg tillför även områdespoliserna, som på högstadieskolorna ingår i ett nätverk med rektorer, kultur och fritid och socialtjänsten, information om barn som riskerar att hamna i kriminalitet.
– Om man på en skola känner oro för en elev anmäls det till skolrepresentanten i den sociala insatsgruppen. Därpå kan vi i insatsgruppen diskutera vad som ska göras för eleven och så görs det upp en handlingsplan, säger Joakim Nyberg.
Om Fältgruppen upptäcker att en tjej eller kille är drogpåverkad görs en anmälan till socialförvaltningen.
– Alla polisanmälningar med barn under 18 år går alltid till socialtjänsten. När det kommer en orosanmälan från polisen, fältgruppen, skolan eller en vuxen person gör vi en förhandsbedömning för att se om det ligger något i det som påstås. Inom fjorton dagar måste vi fatta beslut om vi ska inleda en utredning eller inte, säger Anna Sjöstrand, samordnare inom socialtjänsten.
Den sociala insatsgruppen koncentrerar sig även på geografiska områden, exempelvis olika stadsdelar.
- I vissa sammanhang har vi i insatsgruppen tittat lite extra på norra Lund. Vi har också tittat lite extra på Vipeholm och kring skolan Vipan, säger Joakim Nyberg.
Gå till toppen