Kultur

Thomas Millroth: Varför kan en konstskola behandlas så här?

Tvingas Konsthögskolan flytta till tillfälliga lokaler? Den 28 juni möts Lunds universitet och Malmö stad för nya förhandlingar.Bild: Peter Frennesson
Så blåser det kring konsten igen. Nya lokaler planeras för Konsthögskolan i Malmö, KHM, om ungefär 6-8 år. Men nu är läget akut. Staden behöver Mellersta Förstadsskolan som grundskola. Och i väntan på definitiv flytt måste kanske skolan evakueras till en annan lokal. Vilken usel planering – satsa stort, rasera, bygga om, rasera igen. Det vore enklare att göra tillfälliga lokaler för grundskolan i väntan på att ett nytt campusområde är klart om 6-8 år.
Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) försäkrar att Konsthögskolan inte ska behöva stänga och Torbjörn Tegnhammar (M) förklarar att man vill ha kvar KHM på Föreningsgatan till den definitiva flytten. Samtidigt försäkrar stadsbyggnadsdirektören Christer Larsson att skolan kommer att erbjudas ett ”bra alternativ” i väntan på den definitiva flytten.
Det är förvirrande. Har de verkligen förstått vad Konsthögskolan betyder och vilken skada denna lokalturbulens kan åstadkomma?
Just nu pågår en jubileumsutställning på Bonniers konsthall i Stockholm kring ett av landets mest prestigefyllda konstnärliga stipendier, Maria Bonnier Dahlin. Under senare år har en hel rad konstnärer utbildade på KHM belönats, nu senast Max Ockborn 2015. Och framstående före detta elever är verksamma i Portugal, Norge, Danmark, Berlin, Stockholm. Nämn staden Malmö i Berlin, Hannover, New York och KHM kommer på tal. Skolan är nog stadens mest internationellt gångbara kapital.
Ursäkta denna onödiga jämförelse, men hotet mot skolan tvingar mig till det, hur står sig Malmö symfoniorkester eller Malmö opera internationellt i jämförelse med KHM och konsten i Malmö?
Det är en framgångssaga, men det är ett skört uppdrag att bygga upp en konsthögskola. Vad är ett ”bra alternativ” till lokaler som redan är perfekta för undervisningen? En tillfällig evakuering kan bli ödesdiger för eleverna.
För en stad handlar det om långsiktighet och klokskap. Det handlar om kulturpolitik. Där brukar konsten tyvärr inte komma först. Inte heller nu. För visst måste det vara enklare att skaffa ersättningslokaler för en grundskola tills KHM har fått sina nya lokaler. Framför allt billigare.
Det är lätt att tala gott om Konsten, svårare att verkligen stödja den. Varför kan en konstskola behandlas så här? Vad tänker huvudmannen Lunds Universitet eller politiker och tjänstemän i Malmö, som alla har ansvar för skolans framtid? Vilka beslutsunderlag har de? Besöker de skolans årsredovisningar och examensutställningar? Följer de några elevers karriärer i konstlivet? Är de likgiltiga för denna kommande konst?
Beslutsfattarna borde väl åtminstone notera de många utländska studenterna, inte minst från Danmark. Det är ju här som de politiska högtidstalen om Öresundsintegrationen blir vardag och verklighet. Titta bara på konstlivet i Köpenhamn och Malmö.
Nu skyndar sig de ansvariga att uttala sig. De har haft ett par år på sig att komma med rediga svar och ordentliga planer, som också fungerar för ett så komplicerat mänskligt maskineri som en konsthögskola.
En av landets viktigaste kulturinstitutioner ligger på Föreningsgatan 42. Tänk om och var litet malliga över vår konsthögskola!
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Konsthögskolans framtid
Gå till toppen