Dygnet runt

"Vi kommer aldrig att kasta ut Konsthögskolan utan ett bra alternativ"

De som är oroliga för Malmö konsthögskolas framtid tycks kunna andas ut. Stadsbyggnadsdirektör Christer Larsson säger att de aldrig kommer att kasta ut eleverna utan ett bra alternativ. Nu finns fem tänkbara alternativ till mellanlandning i väntan på ett nybyggt campus i Nyhamnen.

Konsthögskolan i Malmö.Bild: Peter Frennesson

Vad har hänt?

Malmö stad har sedan två år deklarerat att de behöver Mellersta Förstadsskolan som en grundskola och vill därför inte längre hyra ut den till Lunds universitet och Konsthögskolan. Universitets konstnärliga fakultet har under en längre tid letat efter nya lokaler till Musikhögskolan och nu påbörjades en diskussion om att bygga ett gemensamt campus för Musikhögskolan, Konsthögskolan och Teaterhögskolan.
Men behovet av nya skollokaler till grundskolan är så akut att Malmö stad inte hinner vänta in ett nybyggt campus. Därför har diskussioner påbörjats om att hitta ersättningslokaler till Konsthögskolan under en mellanperiod, kanske redan från och med nästa sommar beroende på hur förhandlingarna går mellan Malmö stad och Lunds universitet.
Från Konsthögskolans håll är man oroliga att det inte ska gå att hitta ersättningslokaler snabbt nog och att det kan drabba verksamheten. Därför har de startat aktionen ”Save Malmö Art Academy” som har genererat stöd från stora delar av konstvärlden.

Hur ser Malmö stad på frågan?

Christer Larsson är stadsbyggnadsdirektör och är högst inblandad i diskussionen. Han ser bara möjligheter i detta ärende.
– Malmö konsthögskola är en jätteviktig aktör i Malmös utveckling och konstliv. Jag ser stora möjligheter i att kombinera stadsutveckling och kulturell drivkraft. Vi kommer aldrig att kasta ut Konsthögskolan utan ett bra alternativ. I modern stadsplanering kan man använda kulturen som en stark kraft, så jag ser en stor möjlighet i att få en samlad konstnärlig fakultet någonstans i stan och få den att bli en stark generator för den stadsdelen.
Enligt Christer Larsson så är den stadsdelen Nyhamnen och eftersom det kommer att dröja innan ett gemensamt campus finns på plats tittar man på ersättningslokaler.
– Det troliga är att det handlar om en mellanlandning för Konsthögskolan och att den blir längre än bara ett år. Vi har ett antal intressanta mellanlandningsplatser som vi bollar med. Kan tänka mig att det finns fem stycken kanske. Vi har till exempel diskuterat Sorgenfri som en möjlighet och vi har flera placeringar nere i Nyhamnen, men vi är inte alls klara där, säger Christer Larsson.

Är det samhällsekonomiskt billigare att bygga en tillfällig konsthögskola än en tillfällig grundskola?

– Det är svårt att spekulera om det. Men man kan säga att man genererar ett stadsutvecklingsvärde för både Konsthögskolan och Malmö stad i en sådan här process så kan den i sig vara värdeskapande och samhällsekonomisk, säger Christer Larsson.
Konsthögskolestudenten Andreas Amble berättar att det 1995 kostade 42 miljoner kronor att bygga om Mellersta Förstadsskolan till en konsthögskola med keramikrum, plastverkstad, gipsverkstad, klipprum, mörkerrum, ateljéer och allt annat. Dessutom har skolan justerats flera gånger sedan dess.

Är hyreskontraktet uppsagt för Konsthögskolan?

Nej. Om Malmö stad ska kunna ta över lokalen sommaren 2017, så behöver det sägas upp i början av hösten.

Hur ställer sig Lunds universitet till att flytta Konsthögskolan tillfälligt?

När Universitets rektor Torbjörn von Schantz tillträdde i början av 2015 fick han veta att Malmö stad behövde lokalerna. Sedan dess har de förhandlat med Malmö stad och har ett nytt möte inplanerat den 28 juni.
– Jag har uppfattat det som att vi har en väldigt god relation till Malmö stad i den här frågan. Jag uppfattar det som att det är förhandlingsbart när vi ska lämna skolan. När det pekades på ett gemensamt campus norr om stationen så hörde vi att det kunde vara klart inom 6–8 år. Så vi räknar med stadens goda vilja här. Jag utgår från att vi får vara kvar i våra nuvarande lokaler tills vi ska flytta till ett nytt campus, säger Torbjörn von Schantz.

Vad säger Malmö stads ledande politiker?

Alla uttalar sitt stöd för Malmö konsthögskola och betonar hur viktig skolan är för Malmö och för stadens konstliv.
– Malmö stad har ingen som helst avsikt att tvinga den framgångsrika och uppskattade Konsthögskolan att stänga. Det är en institution som bidrar med en vitalitet till staden, säger kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).
– Jag har svårt att se en annan lösning än att Konsthögskolan får stanna kvar tills dess det finns ett nytt campus. Det känns märkligt att flytta Konsthögskolan och anpassa en ny lokal för dem, samtidigt som man anpassar nuvarande Konsthögskolan till en grundskola. Kan man hitta en lokal där man kan ha en konsthögskola så kan man väl istället ha en grundskola där, säger det moderata oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar.

Vad händer nu?

På fredag klockan 19 håller Malmö konsthögskola öppet hus för att visa makthavare och andra vad som finns i Konsthögskolan i form av lokaler och utrustning. Den 28 juni hålls ett möte mellan Lunds universitet och Malmö stad för fortsatta förhandlingar.
Håll koll på Malmös konstliv – följ Dygnet Runt på Facebook
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Konsthögskolans framtid
Gå till toppen