Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Blå båten flyttar – men högskolan vill inte ha nya grannar

Evenemangsbåtarna Tintin och Blå båten har fått tillstånd att kasta ankar i Hjälmarekajen intill Orkanen. Det gillar inte Malmö högskola.

Blå båten blir inom en snar framtid granne med högskolebiblioteket Orkanen.
I dagsläget ligger de två båtarna förtöjda vid Bassängkajen i närheten av Norra Neptunigatan. Men eftersom Klaffbron ska byggas om och stängas, behöver Blå Båten och Tintin en ny förtöjningsplats. Idag torsdag blev det klart att båtarna får tillstånd att förtöja vid Hjälmarekajen intill högskolebibilioteket Orkanen.
– Vi vill ha mer folk och rörelse vid Hjälmarekajen, som det var tänkt från början, och det här kommer att bidra till det, säger Sofia Hedén (S), tillförordnad ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
Valle Westersson, delägare av Blå båten tillsammans med Linus Höök, är lättad över beskedet.
– Det känns helt otroligt skönt. De senaste två åren har vi legat förtöjda vid Hjälmarekajen under Malmöfestivalen och det har funkat jättebra och varit väldigt uppskattat. Jag tror det kan ha bidragit till det positiva beslutet, säger han.
Grafik: Krister Cronqvist.
Men Malmö högskola vill inte gärna ha Blå båten som grannar.
"Den (Blå båten, red. anm.) skulle på intet sätt berika stadsbilden framför ett av stadens vackraste hus, Orkanen", skriver Birgitta Wickman, avdelningschef för byggnad och service på Malmö högskola, i ett yttrande till Blå båtens ansökan om att få flytta båtarna.
– Vi tycker det är tveksamt att båtarna rent arkitektoniskt bidrar till miljön vid våra hus. Vi vet också att de ibland anordnar företagsfester och dylikt och vi vill erbjuda en lugn och trygg miljö för våra studenter och anställda, säger Birgitta Wickman.
Valle Westesson invänder med att Blå båten och Tintin inte är partybåtar, utan "kulturfartyg" som i första hand anordnar poesikvällar, föreläsningar, barnteater med mera.
– Det är tråkigt att de känner så. Forskning visar ju också att ju fler personer som rör sig i ett område, ju tryggare blir området. Därför tycker jag inte att Malmö högskolas resonemang håller.
– Nu när beslutet är taget så får vi fundera på vad vi ska göra. Vi har lämnat in vår synpunkt och stadsbyggnadsnämnden har beaktat den. Vi får se hur det går, säger Birgitta Wickman.
När båtarna flyttas är ännu inte bestämt.
– Vi kommer att befinna oss i Hjälmarekajen under Malmöfestivalen i år också, och efter det hoppas jag att vi helt enkelt bara kan stanna kvar. Men helst hade jag velat flytta redan nästa vecka. Det hade varit fantastiskt att spendera sommaren vid Hjälmarekajen.
– Sen tänker vi bjuda in representanter från Malmö högskola på en fika och presentera oss. Min förhoppning är att Blå båten på sikt kan bli en förlängning av skolans lokaler, säger Valle Westesson.
Gå till toppen