Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Dyrt att klä barnen som Zlatan

Fotbollsfans i alla åldrar hejar på den svenska EM-truppen. Men den som vill klä sina barn i de officiella blågula matchkläderna får lägga ut en rejäl slant.

Snygga kläder grabbar, men dyra. Den som vill ha en officiell matchdräkt måste lägga ut nästan 1 200 kronor, strumpor ej inräknade. Även dräkter för barn har en hög prislapp. Landslagströjan kostar nästan 600 kronor. Arkivbild.
Det svenska herrlandslaget i fotboll är hela landets lag, men den som vill stödja EM-truppen i en officiell matchdräkt får öppna plånboken: 1 148 kronor kostar shorts och tröja om man beställer kläderna från Svenska fotbollförbundets samarbetspartner Intersport.
Barnkläder är något billigare, men att svida sin unge i blågult kostar 898 kronor, strumpor inte inräknade.
– Det är inte rimligt för det finns många familjer som absolut inte har råd och vi vet att det gör att många barn känner sig utanför. Det blir svårt för dem för det här handlar om identifikation. Landslaget ska vara för alla och här tycker jag att fotbollförbundet kunde tänka till, säger Lena Holm, generalsekreterare för Majblommans riksförbund, som hjälper utsatta barn i Sverige.
Hos Svenska fotbollförbundet finns en insikt om att de officiella dräkterna är dyra. Stefan Abelsted, tillförordnad affärsutvecklingschef, förklarar varför:
– Det här är de riktiga matchkläderna och vi vill ju att vårt landslag ska ha toppkvalitet. Det handlar om små detaljer, vikten på tröjorna, materialet. Vi vill kunna erbjuda våra fans den riktiga tröjan, men vi har även billigare alternativ, säger han.
Lena Hunt är ordförande för Camp Sweden, de inbitna svenska fotbollsfantasternas organisation. Hon har stor förståelse för att många tycker att priset på de officiella kläderna är högt.
– Men vi har egna Camp Sweden-tröjor som kan vara ett alternativ. För oss är det viktigaste att man är gulklädd och att man står upp och sjunger. Det tror jag att laget också tycker, det viktiga är den gula väggen.
TT
Gå till toppen