Malmö

Hipp hurra, plåster på gränskontrollssåren. Malmö universitet.

Regeringens aktier har sjunkit betänkligt här kring Öresund i vinter.
De dubbla gränskontrollerna drabbar vardagen kring Öresund – och hela sundsintegrationen. Framtiden. Malmö med de många pendlarna är särskilt hårt utsatt,  men alla som vill åka tåg i trakten har upptäckt att det helt enkelt inte går att veta när man kommer fram. Tidtabeller är i praktiken bara att se som förslag på hur tågen kunde gå.
Stefan Löfven (S) & co har inte visat någon större förståelse för det skånska gnället.
Inte för företagens klagan. Inte för utsikten att färre vill etablera sig på denna sida Bron när Kastrup inte längre är en smidig väg ut i världen. Inte för pendlarnas suckar.
Framtidsminister Kristina Persson (S) viftade bort Sydsvenska handelskammarens uppgift om uteblivna intäkter på 1,5 miljarder kronor –  innan Löfven viftade bort henne ur regeringen.
Men nu kommer plåster på såren. Tröst. Charm (S):
Malmö högskola ska – äntligen – få bli universitet. Riktigt varför det ska ske just nu framgår inte av den debattartikel som Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, presenterar tillsammans med regionstyrelsens ordförande Henrik Fritzon (S) på
Malmö 2016-06-16Henrik Fritzon, regionstyrelsens ordförande och Kerstin Tham Malmö högskolas rektor berättar att högskolan ska bli universitet.Foto: Emil Langvad / TT / kod 9290
 frågor. Bara att ”regeringen anser att det nu finns starka skäl att successivt tillföra resurser för att bygga upp ett nytt universitet i Malmö som en del av en långsiktig utbildnings- och forskningspolitisk satsning”. Att Malmö högskolan har breda utbildningar och att utmaningarna i samhället är många.
Gott så.
Högskolan är viktig. Den har starkt bidragit till att Malmö förvandlats till en kunskapsstad. Den ger skjuts åt klassresan när 70 procent av studenterna är första generationens akademiker. Och universitetsstatus har länge stått högt på önskelistan, både högskolans och stadens. Ett universitet smäller trots allt mycket högre än en högskola.
Så ja:
Hipp, hipp hurra. Det här var riktigt goda nyheter.
Gå till toppen