Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Ilmar Reepalu: ”Malmö högskola har motarbetats på högsta nivå”

För Malmös exkommunalråd Ilmar Reepalu (S) är nyheten om att Malmö högskola blir universitet en synnerligen god nyhet. Han hävdar att centrala makthavare i Lund och Stockholm motarbetat en sådan utveckling under alla år.

– Det som hänt nu är att vi fått en ny minister som efter ett drygt år har satt sig in i den här frågan. Då måste det ha fallit sig naturligt att göra Malmö högskola till universitet, säger Ilmar Reepalu.Bild: Lars Brundin
– Det här är oerhört positivt för Malmö, men det här beslutet borde kommit för länge sedan, säger Ilmar Reepalu.
– Det här är en sak jag kämpat för sedan länge. Nu får vi en helt ny fördelning av de fasta forskningsanslagen. Det är den största vinsten för Malmö. Dessutom blir högskolan lite finare när den blir universitet, säger han.
Det var under Ilmar Reepalus kommunalrådstid på 1990-talet som Malmö högskola bildades genom att de lundainstitutioner som fanns i Malmö slogs samman: Lärarhögskolan, LTH-Malmö, tandläkarutbildningen osv.
Redan från första stund försökte Ilmar Reepalu övertala regeringen att snabbt ge Malmö högskola universitetsstatus. Den ambitionen blev tydlig redan när högskolan fick en given plats på "Universitetsholmen" – en del av hamnområdet i Malmö.
Enligt Reepalu var skillnaden då en miljard kronor i forskningsanslag mellan att vara högskola och universitet.
Det har särskilt drabbat lärarutbildningen i Malmö.
– I Malmö har lärarutbildningen de näst lägsta forskningsanslagen av alla lärarinstitutioner. Lärarhögskolans forskningsanslag försvann till Lund när den blev en del av Malmö högskola, hävdar Ilmar Reepalu.
Att göra Malmö högskola till universitet har varit en kontroversiell fråga ända sedan högskolan kom till 1998. Enligt Reepalu utmanade Malmö högskola de stora universiteten, särskilt Lunds universitet.
Högskolan har under alla år beskyllts för att vara en flumskola med undermåliga elever och sämre utbildningskvalitet än på universiteten.
– Högskolan har en speciell inriktning. Vi har haft det jobbigt nog ändå i Malmö utan att få höra beskyllningar om flumskola, säger Ilmar Reepalu.
När Reepalu förklarar varför Malmö högskola inte fått universitetsstatus tidigare riktar han angrepp mot en rad centrala universitets- och politikernamn som han anser har motarbetat en sådan utveckling.
Han berömmer dåvarande statsministern Göran Persson (S) för att denne tillsammans med utbildningsminister Carl Tham (S) och statssekreterare Göran Löfdahl (S) såg till att Malmö högskola kom till.
Men därefter anser han att andra personer aktivt motarbetat Malmö högskola.
Ilmar Reepalu nämner Lunds dåvarande rektor Boel Flodgren som en person som ogillade tillkomsten av en högskola i Malmö.
– Hon ville att Malmö skulle få samma utveckling som Helsingborg. Att vi inte skulle få en högskola, utan att vi skulle starta ett "Campus Malmö" som filial till Lunds universitet.
Reepalu anser att även de socialdemokratiska utbildningsministrarna Thomas Östros och Leif Pagrotsky aktivt satte käppar i hjulet för att Malmö skulle få ett universitet.
– Vi utmanade de stora universiteten. Östros hade ju en bakgrund från Uppsala. Där sågs Malmö som ett bygdeuniversitet, säger Ilmar Reepalu.
Socialdemokraterna såg i stället till att Karlstad, Örebro och Växjö fick universitetsstatus, men inte Malmö.
Under de åtta borgerliga regeringsåren var varken Lars Leijonborg eller Jan Björklund intresserade av att som utbildningsministrar ge Malmö ett eget universitet.
Men enligt Ilmar Reepalu var det deras statssekreterare Peter Honeth, som kom till Stockholm direkt från en post som universitetsdirektör i Lund, som starkast ogillade ansökningarna från Malmö om att få förvandla högskolan till universitet.
Enligt Ilmar Reepalu har Malmö högskola varit den viktigaste faktorn för Malmös utveckling under de senaste decennierna.
– Högskolan har varit viktigare för Malmös inre liv än både Öresundsbron och Citytunneln. Det var den enda smolken i glädjebägaren under mina år som kommunalråd att Malmö högskola aldrig blev universitet, säger Ilmar Reepalu.
När Malmö nu blivit lovat universitetsstatus för sin högskola kommer beslutet från Helen Hellmark Knutsson, en minister utan akademisk examen som saknar formella bindningar till något etablerat universitet.
På 1990-talet läste hon in 60 universitetspoäng på Stockholms universitet.
– Det som hänt nu är att vi fått en ny minister som efter ett drygt år har satt sig in i den här frågan. Då måste det ha fallit sig naturligt att göra Malmö högskola till universitet, säger Ilmar Reepalu.
Gå till toppen