Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tor Billgren: Skotten i Soweto

Den dödligt sårade Hector Petersen bärs bort den 16 juni 1976. Petersen var Sowetoupprorets första offer.Bild: SAM NZIMA
Det här är en kulturartikel. Analys och värderingar är skribentens egna.
Idag är det 40 år sedan skotten i Soweto avlossades. 20 000 skolungdomar hade tagit till gatan i enorma, till en början fredliga demonstrationer den 16 juni, och överrumplade poliser sköt rakt in i massan. Det fanns mycket för elever och studenter att protestera mot i Sydafrika 1976, men det som hade fått bägaren att rinna över just den här gången var ett dekret från regeringen om att undervisningen i vissa ämnen skulle ske på afrikaans, apartheidregimens officiella språk. De svarta ungdomarnas redan undermåliga undervisning skulle försämras ytterligare, genom att den skulle ske på ett språk som de varken behärskade eller var betjänta av att lära sig.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen