Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Studentkåren: "Vi behöver mer forskning"

"I kväll ska vi skåla!" Det säger Malmö högskolas studentkårsordförande Jenny Börjeson, som tycker att mer forskning behövs. Samtidigt oroar bostadssituationen om fler studenter lockas till Malmö.

– Detta är helt fantastiskt, vi blev jätteglada. Vi har ju varit med i de här diskussionerna länge. Vi är den största högskolan och Sveriges tredje största stad, säger Jenny Börjeson och fortsätter:
– Men vi var förvånade, senaste signalerna från regeringen uppfattade vi innebar att det inte skulle ske under den här mandatperioden.
De ökade forskningsanslagen som en universitetsstatus innebär är välkomna av studenterna.
– I dag har vi runt 80 procent utbildning och 20 procent forskning på Malmö högskola. Vi måste bedriva aktiv forskning i alla de områden som vi faktiskt utbildar i.
Vilka utbildningar handlar det främst om?
– Lärarutbildninagarna. Det är väldigt få som forskar i just pedagogik. Men det gäller hela skolan, lärarna har för lite tid att bedriva egen forskning och det är sambandet mellan den och utbildningen som är berikande på en högre utbildning. Kort och gott: Vi behöver mer forskning.
Universitetsstatusen kan komma att innebära fler studenter till Malmö – något som glädjer kåren, men samtidigt utmanar. Malmö hamnade även i år på Sveriges förenade studentkårers röda lista när det gäller bostadstillgång. Och Studentkåren i Malmö kampanjar nu för Soffprojektet – en uppmaning till Malmöborna att låna ut sin soffa till bostadslösa studenter i höst.
– Vi är i behov av fler bostäder. Detta är inte optimalt för studenterna, men bostäder är något som tar lång tid. Staden skulle kanske kunna prioritera det lite mer än vad de gör, för att uttala mig diplomatiskt, säger Jenny Börjeson.
Kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt-Jammeh (S) svarar att kommunen kommer att jobba ännu mer med bostadsproblematiken framöver:
– Vi jobbar intensivt varje dag, varje vecka och kommer fortsätta att försöka .
Jenny Börjesson, ordförande Studentkåren Malmö.Bild: Erika Persson, Studentkåren Malmö
Gå till toppen