Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tvåtusen år gamla skelett får lämna plats för järnvägen

De lades till sin sista vila bland böljande kullar. Nu ser de dagens ljus igen – folket som levde i Åkarp för närmare tvåtusen år sedan. – Det här är en plats där man kommer människan nära och inser att vi inte är så olika, säger Aja Guldåker, arkeolog.

"Om vi inte gjort den här dokumentationen och plockat upp skeletten hade de blivit förstörda", säger arkeolog Aja Guldåker. I samband med utbyggnaden till fyrspår anlägger Trafikverket en ny väg över åkrarna intill Dalslundsskolan.Bild: Hussein El-Alawi
Inom några år kommer Trafikverket att bygga ut järnvägen norr om Åkarp till fyrspår, men just nu pågår jakten efter en annan typ av spår på åkrarna bortom Dalslundsskolans fotbollsplan. Här arbetar arkeologerna från Kulturen i Lund med att frilägga det förflutna som döljer sig under det grönskande landskapet.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen