Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ygeman lovar att bosniske IS-jihadisten hålls inlåst

Den ökände bosniske IS-jihadisten som sökt asyl i Malmö ska hållas inlåst tills hans ärende avgjorts. Det lovar inrikesminister Anders Ygeman: ”Har han inga asylskäl kommer han att utvisas.” Migrationsverket fattar beslut ”inom några dagar”.

Bild: Maja Suslin/TT
Den 46-årige bosniske jihadisten anlände i måndags till Malmö Airport med flyg från Tuzla i Bosnien.
För Europas säkerhetstjänster är han välkänd. Första gången han greps misstänkt för terrorplaner var redan 2010. Därefter har han varit i Syrien och stridit med terrorsekten Islamiska staten.
Under 2015 drev 46-åringen ett träningsläger för IS-jihadister vid den avlägsna bergsbyn Osve i Bosnien.
Vid ankomsten till Malmö i måndags väckte mannen gränspolisens uppmärksamhet med sitt nervösa uppträdande. Vid en kontroll av hans pass visade det sig att han stod på spärrlistan i Schengensystemet SIS.
Där hade han satts upp av Frankrike som alltså bedömt honom så farlig att han borde nekas inresa i Schengenområdet.
Gränspolisen tog mannen i förvar i arresten i Rättscentrum för omedelbar utvisning. Då sökte 46-åringen asyl. Därmed var polisen tvungen att överlämna ärendet till Migrationsverket.
Efter att Sydsvenskan och HD skrivit om fallet tog Roger Haddad, Liberalernas man i justitieutskottet, upp det i riksdagens frågestund med inrikesminister Anders Ygeman.
Haddad pekade på att Sverige är ett av de EU-länder som har störst problem med egna medborgare som blir IS-jihadister och som återvänder hem som säkerhetsrisker.
– Vi har stora problem med IS-återvändare. Och vi behöver förstärka beredskapen mot att det finns jihadister bland de flyktingar som kommit hit, sade han.
Enligt Haddad visar fallet med 46-åringen att SIS-systemet – vars syfte är just att hålla farliga personer utanför Schengenområdet – inte fungerar.
– Vad tänker regeringen göra åt det? frågade han.
Men Anders Ygeman höll inte med honom om den slutsatsen.
– Det här fallet visar tvärtom att SIS-systemet fungerar, sade han.
– Den här mannen nekades inresa precis som han skulle. Sen sökte han asyl. Det har han rätt att göra enligt de regler som en enig riksdag står bakom. Men under den tid som asylansökan prövas kommer han att hållas inlåst. Och har han inga asylskäl så kommer han att utvisas.
Eftersom 46-åringen kommer från Bosnien finns i praktiken ingen möjlighet för honom att få asyl.
Men inom gränspolisen finns en oro och en frustration över att brottslingar och terrorister kan söka asyl som ett sätt att ta sig in i Sverige. I andra fall har Migrationsverket försatt brottslingar på SIS-spärrlistan på fri fot medan asylärendet prövas.
– Så fort de här personerna säger "asyl" så öppnar sig pärleporten, sade kommissarie Leif Fransson tidigare till Sydsvenskan och HD.
Fredrik Bengtsson, presschef vid Migrationsverket, menar att kritiken skjuter över målet.
– Alla har rätt att söka asyl. Det är inget vi kan välja. En ansökan måste prövas.Det följer av Genevekonventionen och EU:s skyddsgrundsdirektiv.
Säpo är inkopplat och Migrationsverket hanterar nu fallet i expressfart.
– Vi räknar med att fatta beslut inom en eller några dagar, säger han.
Gå till toppen