Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Mäklare: Bostadsrättspriserna kommer att öka

Skjuter bostadsrättspriserna i höjden när Malmö stad går in och köper lägenheter till flyktingar? Absolut, svarar flera mäklarfirmor i Malmö.

Bostadsrättspriserna kommer att öka när Malmö stad gör en offensiv på marknaden, tror mäklare.Bild: Martin Lindeborg
Vid årsskiftet hade Malmö stad 1 250 hyreslägenheter som hyrs ut i andra hand till personer utan eget boende. Det räcker inte.
Bara i år ska kommunen ta emot 488 flyktingar som ska flyttas från Migrationsverkets boenden till bostäder i Malmö. Därför söker kommunen desperat efter nya bostadslösningar.
Nu ska Malmö stad köpa 56 bostadsrättslägenheter till flyktingar. Elva fyrarummare och 45 trerummare står på önskelistan.
Läs också Bostadsbristen slår hårt mot flyktingfamiljerna
Sydsvenskan har tidigare berättat att kommunen redan inlett köp av 30 andra bostadsrättslägenheter till hemlösa ungdomar.
Ewa Bertz (L), vice ordförande i servicenämnden är kritisk och tror att Malmö stads offensiv på bostadsrättsmarknaden kommer att driva upp bopriserna.
Men Malmös rödgröna styre håller inte med.
– Vår utgångspunkt är att det inte ska driva priser, sa Petra Bergquist (S), ordförande i servicenämnden, till Sydsvenskan i veckan.
Nyligen köpte kommunen en enrummare vid Lönngården. Malmö stad budade över resten av bostadsrättsspekulanterna - prislappen landade på 685 000 kronor.
Vid en budgivning sitter kommunen med trumf på hand. Malmö stad behöver inte vänta på banklån eller bry sig om Finansinspektionens nya och hårdare amorteringskrav.
Och enligt bostadsrättslagen kan en bostadsrättsförening inte neka en kommun att hyra ut en köpt lägenhet i andra hand. Kommunen väljer vem som ska få flytta in.
– Det jag kan konkurrera med är att jag inte behöver vänta på lån och att vi i princip kan tillträda på dagen, sa Ralph Vernbecker, som sköter Malmö stads bostadsrättsinköp, i april till Sydsvenskan.
Läs också Bostadsrätter i Malmö ökar mest i landet
Flera mäklarfirmor i Malmö som Sydsvenskan har pratat med tror att kommunens köp av bostadsrätter kommer att driva upp priserna.
– Bostadsrättspriserna är ett resultat av utbud och efterfrågan. Om kommunen köper en massa bostadsrätter så försvinner ju dessa från det allmänna och öppna utbudet. Då är det klart att de bostadsrätter som finns kvar på marknaden får ett högre pris, säger Johan Nordenfelt, informationschef på Erik Olsson Fastighetsförmedling.
Vanliga köpare har egentligen ingen chans att konkurrera med Malmö stad vid budgivningar, enligt honom.
– Det finns en risk att de som jobbar och gör sitt yttersta för att lösa sin boendefråga blir bittra om de blir överkörda av kommunen i en budgivning, säger Johan Nordenfelt.
Andreas Bülow, vice vd på mäklarfirman Bülow & Lind:
– Det här kommer indirekt att driva upp priserna. Det är ju ganska många bostadsrättslägenheter som kommunen vill köpa. Och utbudet är inte jättestort. Men det är positivt för säljarna, säger han.
Johan Nordenfelt tror även att flyttkedjorna kommer att påverkas.
– Om det försvinner en massa treor och fyror från marknaden uteblir kedjeeffekterna jämfört med om du tar bort många ettor. Detta kommer att påverka Malmös bostadsrättsmarknad på flera plan, säger han.

Bopriser i Malmö

Malmös två billigaste treor just nu:
Rosengård, 84 kvm: 595 000 kronor.
Almhög, 69,5 kvm: 645 000 kronor.
Malmös två dyraste treor just nu:
Västra hamnen, 126 kvm: 6 395 000 kronor.
Västra hamnen, 126 kvm: 5 995 000 kronor.
Malmös två billigaste fyror just nu:
Rosengård, 84 kvm: 795 000 kronor.
Oxie, 92 kvm: 795 000 kronor.
Malmös två dyraste fyror just nu:
Gamla väster, 120 kvm: 5 795 000 kronor.
Gamla väster 167 kvm: 5 600 000 kronor.
Källa: Hemnet
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen