Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmö storhandlar bostadsrätter till flyktingar

Hyresrätter och paviljonger räcker inte. Nu ska Malmö stad köpa 56 bostadsrättslägenheter till flyktingar. ”Det här kommer att driva upp bostadsrättspriserna”, säger Ewa Bertz (L).

Arkivbild.Bild: Hussein El-Alawi
Malmö stad hade vid årsskiftet 1 250 hyresrättslägenheter som hyrs ut i andra hand till personer utan eget boende. Det räcker inte.
Som Sydsvenskan tidigare berättat har Malmö stad i år inlett köp av 30 bostadsrättslägenheter till hemlösa ungdomar i åldrarna 18-23 år.
Nu mer än fördubblas beställningen av bostadsrätter. Skälet: ny lagstiftning.
Den 1 mars trädde den nya lagen om mottagande av vissa nyanlända invandrare för bosättning i kraft.
Lagen säger att alla Sveriges kommuner ska ta emot flyktingar som fått permanent uppehållstillstånd.
För Malmös del handlar det i år om 488 personer som ska flyttas från Migrationsverkets boenden till bostäder i Malmö.
De första 54 anvisade personerna skulle ha tagits emot i Malmö i april. Det gick inte – på grund av bostadskrisen.
– Vi beräknar att kunna ta emot de första i juli eller augusti, säger Annelie Larsson, chef på sociala resursförvaltningen.
Annelie Larsson, sociala resursförvaltningen.Bild: Emil Langvad
Malmö söker desperat nya bostadslösningar. Ett alternativ är boende i moduler. Ett annat att sociala resursnämnden via fastighetskontoret och stadsfastigheter har beställt köp av 56 bostadsrättslägenheter.
Tidigare bostadsrättsköp, till hemlösa ungdomar, rörde mest ettor. Den här gången står elva fyrarummare och 45 trerummare på beställningslistan.
Enligt ett beslut från servicenämnden 2003 kan Malmö stad köpa in bostadsrätter ”i mindre omfattning där andra lösningar först är prövade”. Det tydliggörs att ”det är viktigt att dessa inköp ej driver upp priserna på bostadsrättsmarknaden i Malmö”.
Enligt bostadsrättslagen kan en bostadsrättsförening inte neka en kommun att hyra ut en köpt lägenhet i andra hand. Kommunen väljer vem som flyttar in.
Kommer det här att driva upp bostadsrättspriser?
– Det här är ett ganska stort antal lägenheter. Vi har en utmaning att utforma inköpen på rätt sätt. Vår utgångspunkt är att det inte ska driva priser, säger Petra Bergquist (S), ordförande i servicenämnden.
Eftersom Malmö stad äger bostadsrätterna blir boendet bara tillfälligt, medan flyktingar eller bostadslösa ungdomar köar för en egen hyresrätt.
Ewa Bertz (L).Bild: Håkan Röjder
Ewa Bertz (L), vice ordförande i servicenämnden, är kritisk mot de storskaliga bostadsrättsköpen.
– Vi befinner oss i en stad där massor av människor köar för en bostad. Då är det klart att det kommer att driva priser om kommunen går in storskaligt och köper bostadsrättslägenheter, säger hon.
Hon menar att bostadsrätter bara kan vara ett sista möjligt alternativ, efter att alla andra möjligheter har uttömts.
– Först måste kommunen dammsuga vad MKB har. Och det uppfattar jag inte att man har gjort, säger hon.
Ewa Bertz pekar på att den nya lagstiftningen slår hårt mot kommuner med brist på bostäder, som Malmö.
– Vi är inga trollkonstnärer. Vi måste också bry oss om våra Malmöbor, säger Ewa Bertz.
Ewa Bertz befarar att fler bostadsrättslägenheter kommer att behöva köpas. Sociala resursförvaltningens prognos säger att gruppen med uppehållstillstånd som placeras i Malmö kommer att växa från 488 i år till omkring 650 nya personer nästa år.
Gå till toppen