Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur

Per Svensson: Teratologen exponerad

Ur nya numret av Expo.Bild: Expo
För tjugofyra år sedan var jag med om att spåra upp pseudonymen Nikanor Teratologen som skapat rubriker med debutromanen ”Äldreomsorgen i övre Kågedalen”, en parodisk orgie i kannibalism, nazism och förtal, skriven på västerbottenbondska.
Teratologen visade sig heta Niclas Lundkvist. Han var 28 år, kom från Skellefteåtrakten, men bodde för tillfället i Lund.
Med åren har ”Äldreomsorgen…” blivit en kultklassiker. En bejublad scenversion av romanen spelades i höstas på Turteatern i Stockholm.
När jag intervjuade Niclas Lundkvist i hans kök i Lund i augusti 1992 frågade jag vad han skulle säga om det sattes likhetstecken mellan författaren och romanen.
– Det är enfaldigt, svarade han.
Det hade, och har, han rätt i.
Synd då bara att Niclas Lundkvist själv tycks bejaka enfalden. Tidningen Expo avslöjar i sitt senaste nummer att Lundkvist med stor sannolikhet är identisk med en av de flitigare skribenterna på nätforumet Flashback, pseudonymen Ezzelino, en skribent som enligt tidningen är besatt av judehat och antisemitiska konspirationsteorier.
Expo säger sig ha sökt Lundkvist för en kommentar utan att ha lyckats få kontakt med den skygge författaren.
Gå till toppen