Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tobias Lindberg: Tobias Lindberg: Tala med facket om a-kassa till fler.

Eva Nordmark.Bild: ANDERS WIKLUND / TT
Arbetslöshetsförsäkringen är föråldrad. Det är ingen nyhet i sig, men nu lyfts frågan förtjänstfullt även på facklig nivå. Bara lite drygt hälften av de cirka 190 000 öppet arbetslösa får idag ersättning från a-kassan, påpekade TCO:s ordförande Eva Nordmark i en debattartikel i fredagens Svenska Dagbladet.
Omställningstrycket är stort på arbetsmarknaden. Under 2014 försvann 420 000 jobb medan 460 000 kom till. Mot den bakgrunden föreslår TCO förbättringar för grupper som har svårt att få ersättning idag: anställda med viss- eller korttidskontrakt, nyetablerade på arbetsmarknaden, folk som varit företagare och personer som nyss tagit en eftergymnasial examen.
Tankar av snarlikt slag finns ända upp på EU-nivå. En hög tjänsteman inom EU-kommissionen betonade vid ett anförande i veckan att det – som arbetsmarknaden ser ut idag – inte går att lägga den politiska kraften på att skydda folk från uppsägningar. Skyddet måste snarare vara utvecklad hjälp till arbetstagare vid övergångar från ett jobb till ett annat.
"Vi ser fram emot att diskutera de här frågorna med regeringen och oppositionen", skrev Nordmark.
Till en sådan inbjudan borde de politiska partierna vara snabba att tacka ja.
Gå till toppen