Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

"Pengarna måste räcka in i framtiden"

En ny statlig utredning ska se över LSS och assistansersättningarna. I uppdraget ligger tydliga besparingskrav. Anna-Lena Sörenson (S), vice ordförande i socialutskottet, menar att utredningen behövs. – Det råder väldigt stor osäkerhet om hur lagen ska tolkas, säger hon.

Anna-Lena Sörenson (S), vice ordförande i socialutskottet.Bild: HENRIK MONTGOMERY / TT
I början av sommaren kom beskedet om att assistansersättningarna och delar av LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, ska ses över.
Ministern Åsa Regnér gav utredaren Désirée Pethrus i uppdrag att se över lagen och ersättningarna.
Bakgrunden är framförallt de ökade kostnaderna för assistansersättning.
I utredningens direktiv står det att kvaliteten och träffsäkerheten ska stärkas inom LSS, och att det ska finansieras med besparingar inom assistansersättningen.
Tidningen har i en rad artiklar uppmärksammat problem med assistansersättningarna.
Intresseorganisationen RBU, Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, har varnat för att barn och ungdomar riskerar mindre hjälp när översyner och utredningar har fokus på kostnader och besparingar.
Åsa Regnér avböjer en intervju med tidningen. Men Anna-Lena Sörenson (S), vice ordförande i socialutskottet, säger att det finns ett tydligt behov av utredningen. Osäkerheten kring lagens tolkningar är för stor.
– Ingen är nöjd kan man säga. Man känner att man kanske får för lite hjälp eller att färre får ta del av den. Vi har också hört att det kanske finns för mycket vinstuttag på sina håll, och att det fuskas. Det finns ett behov av att titta över detta ordentligt för att värna reformen, säger Anna-Lena Sörenson.
I grunden handlar LSS om att alla ska kunna leva ett så gott liv som möjligt, i delaktighet och i jämlikhet, säger hon.
– Därför gäller det också att det är träffsäkert. De som ska ha hjälpen ska få den.
Kostnaderna för assistansersättning har nästan fördubblats på tio år.
LSS-reformen kostade fram till 2006 ungefär femton miljarder kronor per år och omfattade 14000 personer.
Förra året var kostnaden ungefär det dubbla, cirka trettio miljarder per år och omfattade cirka 16 000 personer.
– Det finns ingen ansvarsfull regering i världen som kan låta bli att titta på sådana saker när kostnaderna stiger som de har gjort, och så snabbt.
Kan det ligga större behov bakom ökningen?
– Det är mycket möjligt, men då får utredaren komma fram till det. Jag har svårt att se det. Men det kan handla om att vår syn på behov har förändrats.
Anna-Lena Sörenson säger att hon förstår att omprövningar liksom översyner inom LSS kan skapa oro hos enskilda och barnfamiljer som är i behov av assistansersättning.
– Men utredningen är till för att få mer ändamålsenliga insatser.
Samtidigt måste det till en mer ekonomiskt hållbar lösning, säger hon.
– För om vi inte har det är reformen verkligen hotad. Pengarna måste räcka in i framtiden.
Gå till toppen