Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skogsmingel för tågburna vandrare

I naturen kan du hitta stillhet, djur och bär. Men också nya bekantskaper. Vissa vandringar är som mingelfester.

Vänner från förr och nya bekantskaper på rad. Anne Olsson och Monica Nilebrant tog täten uppför genom bokskogen.Bild: Emma Larsson
Det finns sådana som njuter av den meditativa ensamheten i skog och mark, andra vill ha sällskap.
– Går man vilse gör man det tillsammans. Missar man bussen hem så väntar man tillsammans. Det känns lättare, säger Marianne Bomgren.
För fem och ett halvt år sedan skapade hon nätverket Vandra med andra, tillsammans med Lasse Ekström. De var trötta på att vara beroende av vänner med bil för att komma ut i naturen men ville fortsätta att vandra tillsammans med kompisar. De bestämde sig för att göra dagsutflykter med kollektivtrafik och skapa en Facebookgrupp för människor som ville hänga på.
Nu har gruppen närmare 300 medlemmar.
– De flesta har jag aldrig sett. Runt 50 personer har varit med någon gång och vi är en kärntrupp på 15 personer. Vi är både singlar och par och de flesta är i 50-årsåldern och uppåt, säger Marianne Bomgren.
Det händer att de går vilse för att de snackar så mycket. Som den gången när de hade åkt till Höör och regnet öste ner. De skrattar åt minnet och påminner varandra om den förmildrande ölen de tog på en pizzeria när de hittat tillbaka till bebyggelse.
Idag är de på väg till Höör igen, för att gå vid Dagstorpssjön med Frostavallen som utgångspunkt. Himlen är djupblå och 15 personer har läst om vandringen i Facebookgruppen och bestämt sig för att följa med. De flesta hoppar på tåget i Malmö. Någon tackar för senast och någon annan presenterar sig som premiärvandrare.
Efter ett byte och en kort busstur är gänget framme vid Frostavallen. Marianne Bomgren förklarar hon inte är guide utan att de tar gemensamt ansvar för att hitta, att alla går i sin egen takt och att man väntar in varandra då och då. Som de flesta andra gånger använder de en tur från Rundvandringar, vandringsguider skapade av Karin Hoffmann som presenteras i böcker och digitalt som GPS-nedladdningar.
Karin Hoffmann kallar sig stigfinnare och arrangerar också avgiftsfria rundvandringar, de senaste åren har det blivit tre på våren och tre på hösten.
– Det har blivit en folkrörelse av människor som använder guiderna. Det är fantastiskt. Många söker likasinnade. Jag vill inte kalla det dejting, men det finns dem som har blivit par på mina turer. Och det är många som skapar egna subgrupper för människor som använder rundturerna, det finns till exempel en för teckenspråkiga, säger hon.
Karin Hoffmann tycker att vandring är ett utmärkt sätt att umgås. Ett alternativ till att sitta stilla och äta på en krog eller hemma. Något man kan göra med arbetskamrater lika väl som med släkten. Eller tillsammans med tidigare okända personer, för den delen. Man pratar och äter och får frisk luft och motion på köpet.
Ungefär så beskriver också Marie Jönsson den funktion Vandra med andra-gruppen har för henne. Hon bor inte längre i Malmö men åker från Halmstad för att vara med.
– Det är istället för att träffas och fika, mer utflykt än motion. När jag vandrar med min man så går vi mycket fortare och i andra miljöer. Men detta är skönt, det finns så mycket annat i livet som är fokuserat på fart.
För Kristina Greitans är det första gången med gruppen. Hon brukar vandra själv på rundor som hon kan sedan tidigare.
– Det är lättare att ge sig ut på något nytt i en grupp. Och kul att träffa andra, säger hon.
Flera av deltagarna har varit med också i andra vandringsgrupper. Under lunchpausen med utsikt över Dagstorpssjön och nyutsprungen bokskog berättar de om striktare arrangemang där ingen fick gå framför den som visade vägen och att den som inte höll farten riskerade att läxas upp. Deras erfarenhet är att sådana grupper ofta leds av män, inte sällan tidigare militärer. På Vandra med andras turer får man både gemenskap och frihet. Det finns ingen tydlig hierarki. Kvinnor är i majoritet under vandringarna.
Ingrid Nilsson tillhör den kärntrupp som ofta är med.
– Jag tror att kvinnor har lättare för det sociala. Det är lika mycket snack som vandring, man hjälps åt. Många av oss som nästan alltid är med lever mer eller mindre ensamma. Det är ett tryggt sammanhang och något fint att se fram emot.
Innan gänget skiljs åt har det pratats om hur svårt det kan vara att hitta en ny bostad, det omoderna i att ha egen bil, MFF, ogräsgrensning, lunchlådor, utflyktsmål, cykelgrupper, fotografering, vandringsevenemanget Eurorando, relationer och mycket annat.
Och om framtida gemensamma vandringar, så klart.

Fler vandringsgrupper

1. Det finns många grupper och sidor på Facebook startade av individer som vill samla människor med gemensamma vandringsintressen där medlemmarna tillsammans koordinerar turer, bland dem finns Vandra i Skåne, Vandra med vovve i Skåne/angränsande län, Vandrare i natursköna Skåne och GångGång.
2. På tur med Friskis och svettis kräver medlemskap och betald På tur-avgift. 17 aktiviteter finns på schemat bara i Malmögruppen under 2016, bland dem flest vandringar men också turer med cykel och kajak, oftast under en dag men ibland flera.
3. Många länsstyrelser uppmuntrar nyanlända att möta Sverige och svenskar i naturen, exempelvis på guidade naturvandringar på lätt svenska eller tolkade till olika språk och med naturpyssel för barn till asylsökande. Någon sådan verksamhet ordnas ännu inte av Länsstyrelsen i Skåne, men liknande arrangemang ordnas då och då i Skrylle av Friluftsfrämjandet och Naturum Skrylle (Lunds kommun). Naturums utedagar för alla nya Lundabor affischeras bland annat på Komvux. Utomhuspedagogik används som en metod att lära in svenska.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen