Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Trubbig svensk offensiv i fokus

Den defensiva insatsen har varit godkänd under EM. För att ha en chans att hänga kvar i turneringen måste Sverige få anfallsspelet att lossna.

John Guidetti liksom övriga svenskar har det offensivt trögt.Bild: JOEL MARKLUND
Brittiska BBC konstaterade i sin matchreport efter Sveriges möte med Italien att "Sverige är det första lag som inte haft ett skott på mål i de två inledande matcherna sedan EM-slutspelet 1980."
Det enda svenska målet i turneringen hittills har irländske mittbacken Ciaran Clark stått för. Och ingen i anfallstrion som fått speltid – Zlatan Ibrahimovic, Marcus Berg och John Guidetti – har lyckats skjuta ett skott som träffat mål.
– Det är klart att det är dåligt. Samtidigt bryr jag mig inte. Hade vi fått 0–0 hade jag varit nöjd. Vi skapar chanser även om skotten går utanför mål.
– Jag tycker vi gör en bra prestation. Vi möter ett av världens bästa landslag och har större bollinnehav. De kommer ingenstans, och skapar inte heller speciellt mycket. Det är en tajt match.
Guidetti tar kritiken rörande den trubbiga offensiven på allvar, men ser det även med andra ögon. Han påpekade istället att matchplanen i första hand gick ut på att det svenska kollektivet skulle se till att stänga ner Italiens uppspelsvägar.
– Jag tycker man måste tänka lite i perspektiv. Detta är ett Italien som var mycket bättre än Belgien. Jag kände att Italien hade svårare att skapa chanser mot oss. Det måste vi ta med oss. Zlatan och jag tog ansvaret och sprang hur mycket som helst. Sen offensivt... självklart måste vi göra mer.
– Men det är tufft. Jag tycker jag fajtas, vinner många dueller och tar jobbet. Det är så mycket mer på plan för anfallare att göra än skott på mål.
John Guidetti hoppade in mot Irland, och fick chansen från start mot Italien. Vem av Guidetti och Marcus Berg förbundskaptenen Erik Hamrén väljer att spela bredvid Zlatan Ibrahimovic i avslutande och avgörande gruppspelsmatchen återstår att se.
Guidetti rev och slet sin vana trogen. Men i italiensk press var man inte imponerad. Där anklagades anfallaren för att försöka störa italienarna genom filmningar.
– Vad jag vet låg jag ner på marken en gång. Det var när Chiellini (Giorgio) drog en armbåge i mitt ansikte som han bad om ursäkt för tio gånger. Jag tycker inte att jag filmade, hade jag gjort det skulle han inte be om ursäkt.
Gå till toppen