Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Fler farliga får stanna i Sverige

Den ökända och erkänt farliga jihadist som anlände till Sturups flygplats utanför Malmö i veckan är långt ifrån den enda potentiellt farliga personen som nått Sverige. Antalet personer som klassas som säkerhetshot har ökat, och alla kan inte utvisas.

Flera personer som Säpo klassar som säkerhetshot rör sig mer eller mindre fritt i det svenska samhället, eftersom de inte kan utvisas. Arkivbild.
Sverige är bundet av internationell rätt att pröva alla asylärenden på personer som lyckats ta sig in i landet om de så begär detta. Oavsett vad de har för bakgrund.
När Migrationsverket väl misstänker att en asylsökande skulle kunna utgöra ett säkerhetshot skickas ärendet vidare till säkerhetspolisen, Säpo. Under 2015 hände detta vid 461 tillfällen. En ökning från 109 ärenden året innan, och en siffra som ser ut att bli än högre 2016.
Av dessa 461 ansåg Säpo att 29 personer utgjorde ett säkerhetshot. Vid en sådan bedömning skickas en erinran tillbaka till Migrationsverket.
– Då är det vår skyldighet att handlägga det ärendet så fort det går, för att personen snabbt ska kunna få sin ansökan prövad, säger Oskar Ekblad, chef för Migrationsverkets särskilda insatser.
Kan få stanna
Personernas ansökan avslås generellt, men det betyder inte alltid att de kan utvisas.
– En fråga som komplicerar det hela är att många av de här personerna kommer från länder där dödsstraff och tortyr tillämpas. Vilket betyder att personer som har kommit till våra länder som kan ha för avsikt att hota vår eller ett annat lands säkerhet ändå kan vara kvar här. Vi fäster en högre vikt vid att skydda enskilda individer från att straffas med döden eller tortyr.
Släpps fria
Om det inte finns en konkret misstanke om brott som kan leda till åtal släpps de här personerna fria i vårt samhälle. Hur många det rör sig om vill varken Säpo eller Migrationsverket avslöja. Men Säpo håller kontinuerlig uppsikt över potentiella hot.
– Vi kan ha uppföljande samtal med de här personerna, det kan också bli så att de får rapporteringsskyldighet till en polisstation. Det kan vara allt från en gång i veckan till varje dag, säger Fredrik Milder, pressekreterare på Säpo.
Det är också viktigt att tillägga att bara för att Säpo klassar personerna som ett säkerhetshot, betyder det inte att de är i full färd med att planera ett terrorattentat.
– Då skulle de personerna ingå i vår kontraterroruppföljning, och vi skulle vi givetvis vidta nödvändiga åtgärder, säger Milder.
TT
Gå till toppen