Malmö

UFO-Sverige: ”Mystiskt ljusfenomen” var ett vanligt flygplan

Vid 22-tiden på söndagskvällen filmade Emma Widmark ett ljusfenomen på Malmöhimlen. Men vad är det egentligen? "Det känns inte som ett astronomiskt fenomen", säger Peter Linde, docent i astronomi. Clas Svahn från Riksorganisationen UFO-Sverige är övertygad om att det handlar om någonting så omystiskt som ett helt vanligt flygplan – ”Jag inte bara tror, jag är 110 procent säker”.

När Emma Widmark kom hem till sin lägenhet i centrala Malmö på söndagskvällen och gick ut på balkongen, fick hon syn på ett märkligt ljussken.
– Jag tänkte först att det var något som hade hänt med ett flygplan. Men eftersom det rörde sig så långsamt, började jag undra om det kanske var något annat. Så jag började filma med mobilen, säger hon.
Klockan var då 22 på söndagskvällen. Emma Widmark kunde se fenomenet i ett par minuter.
– Det var ju så molnigt och efter en stund försvann ljuset helt bland molnen, säger hon.
Peter Linde, docent i astronomi vid Lunds universitet, säger att filmen är för lågupplöst för att han närmare ska kunna beskriva fenomenet.
– Det är väldigt svårt att säga vad det är för något. Det är ett ljussken som rör sig långsamt. Men det känns inte som att det är ett astronomiskt fenomen. Om det hade varit något som faller in i atmosfären, så hade det rört sig fortare.
Hans bästa gissning är att det är någon sorts flygplan.
– Det ser ut att vara ett streckliknande, avlångt föremål. Men om det hade varit ett flygplan så hade man i normala fall sett någon form av kondenslinje. Det finns ett ljud i videon, men jag antar att det inte har att göra med själva fenomenet, säger han.
Chansen att Malmö har fått besök av utomjordingar är dock väldigt liten.
– Jag har svårt att tro att det här är något sensationellt, tyvärr, säger Peter Linde.
Clas Svahn är vice ordförande och nationell samordnare på riksorganisationen UFO- Sverige. Han är övertygad om att det "mystiska ljusfenomenet" är tämligen omystiskt – det är inget annat än ett flygplan.
– Jag inte bara tror, jag är 110 procent säker. Jag kollar på ett 40-tal liknande filmer om året och folk ringer ständigt när de ser sådant här. Det händer både på sommaren och vintern, säger han.
Att flygplan och den efterföljande kondensationsstrimman uppfattas som ett mystiskt ljusfenomen hör – tillsammans med thailändska rislyktor – till de två absolut vanligaste ”ovanliga fenomen” som människor misstolkar.
– Det är inte helt ovanligt heller att det skrivs om det i tidningar. Folk som ser det förstår oftast inte vad det är de har sett och en vanlig reaktion är också att man kan uppfatta det som ett flygplan som är på väg att krascha, säger Clas Svahn.
Fakta
Vad ger då upphov till illusionen? UFO-Sverige har en förklaring i sin ”misstolkningsguide”. I dagsljus kan flygplan uppfattas som en avlång cigarrformad farkost utan vingar då den befinner sig på relativt stort avstånd.
Solljuset faller in snett uppifrån och reflekteras i den runda flygkroppen och ner mot jordytan, den infallande vinkeln är lika stor som den utgående. Vingarna träffas däremot också ovanifrån och det ljuset studsar uppåt och når aldrig betraktaren på marken. Därför lyser flygkroppen starkt medan vingarna knappt återkastar något ljus alls eftersom de befinner sig i skugga.
Vid skymning och gryning, då solen står nära horisoneten, lyser flygplanet och kondensationsstrimman underifrån vilket kan göra att både flygplanet och strimman lyser i starkt gul/orange och därför kan uppfattas som att det brinner.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Läs alla artiklar om: Rymden
Gå till toppen