Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Studenter ska hjälpa Malmö lösa lärarkrisen

Nybakade studenter från gymnasiet ska hjälpa Malmö att lösa lärarkrisen. Malmö behöver 3 000 nya lärare inom några år. Men lärarbristen är akut.

Rakt ut i arbetslöshet? Nej, Malmö stad vill lösa lärarkrisen med genom att anställa nybakade studenter.Bild: Britt-Mari Olsson
Malmö står inför en dramatisk befolkningsökning. Fram till 2019 väntas stadens befolkning öka med 6 000 personer - om året.
På bara några år måste Malmös grundskolor anställa 3 000 nya pedagoger. Samtidigt är bristen på lärare i hela landet massiv.
– Ibland vaknar jag kvart över fyra på morgonen och tänker: Oh my god, hur ska vi klara detta? sa skolkommunalråd Anders Rubin (S) redan förra vintern.
Sedan dess har läget förvärrats. Bara under åtta veckor i höstas, under den pågående flyktingkrisen, skrevs det in så många nya elever i Malmö att det motsvarade tolv hela skolklasser.
– Det är en extrem situation vi befinner oss i, sa grundskoledirektör Anders Malmquist då.
Situationen har inte blivit bättre av att 14 procent av Malmös lärare sade upp sig förra året. Majoriteten gick vidare till andra lärarjobb inom kommunen, knappt fem procent lämnade Malmö helt.
Nu vill grundskoleförvaltningen lösa en del av krisen genom att anställa ungdomar som precis har gått ut gymnasiet.
– Vi vill att fler ungdomar får upp ögonen för läraryrket. Samtidigt får vi en bieffekt med fler vuxna i skolan. De blir en resurs som kan hjälpa till i skolan. Förhoppningsvis blir de sugna på läraryrket efter det, säger Anders Malmquist.
Vilka arbetsuppgifter får studenterna?
– Under handledning av ordinarie lärare ska de hjälpa till med olika arbetsuppgifter. När de blir varma i kläderna kan de hålla i kortare genomgångar, men de får inget självständigt ansvar för undervisningen, säger grundskoledirektören.
Som lärare måste man följa mängder av lagar och förordningar. Kommer studenterna att klara det?
– Vi kan inte lämna ungdomarna ensamma i den här rollen. Ordinarie lärare ska ge handledning och stöd, säger han.
Alla partier i kommunfullmäktige utom Sverigedemokraterna (SD) stödjer satsningen. SD menar att Malmös lärare redan idag har en stor arbetsbörda. Ska de dessutom handleda "outbildade ungdomar" blir det troligtvis "övermäktigt", menar SD som istället vill satsa på högre lärarlöner och förbättringar i arbetsmiljön.
Men Anders Malmquist tror att lärarna kommer att hinna med handledningen.
– Man får investera i handledning. Ungdomarna ska ju avlasta lärarna. Till exempel rätta enklare skrivuppgifter, rastvakta och ha kontakt med föräldrar i ärenden som inte är känsliga, säger han.
Studenterna, som kommer att gå under namnet juniora medarbetare, blir anställda under ett läsår. Satsningen kan dra igång redan till hösten. Individuell lönesättning gäller men enligt Malmö stad kan lönerna hamna kring 20 000 kronor i månaden.
– Det har varit ett stort intresse från Malmös skolor, säger Anders Malmquist.
Hur svårt att det att rekrytera lärare idag?
– Det är väldigt tufft i hela Sverige. Det har inte varit så här svårt sedan 1960-talet. Framför allt när det gäller lärare i matte, NO, speciallärare, svenska som andraspråk och fritidspedagoger, säger han.
Även om rekryteringsläget är tufft i Malmö, särskilt till skolor i utanförskapsområden, vill grundskoledirektören poängtera en sak:
– Glesbygdskommunerna har det värst. Som storstad har Malmö ett övertag. Det skrivs ofta om lärarkrisen i Malmö. Bor man inte här och känner till staden så påverkas man av det. Det gör det svårare för oss att rekrytera lärare, säger han.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen