Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

”Det är väl en genväg till att må bra”

En öl efter jobbet. Vilken funktion har den? Vi frågade några i vimlet på uteserveringarna om vilken känsla de är ute efter.

Kiwanis Nelson.Bild: Julia Lindemalm

”Känslan infinner sig redan när du slår dig ner”

Kiwanis Nelson, 22 år: Jag vill få sitta här i solen, eller under molnen som det snart ser ut att bli ikväll, och få slappna av med mina favorittjejer. Jag studerar på dagarna och har barn, så det finns alltid saker att göra. Det här är ett sätt att få vara social en stund. Jag är en öltyp, så helst ska det vara en iskall öl, precis som i dag. Fast egentligen tror jag inte att det är själva ölen eller alkoholen som gör det, för känslan infinner sig redan när du slår dig ner på uteserveringen, den där upplevelsen av att vara tillfreds med sig själv.
Måns Berger.Bild: Julia Lindemalm

”Alkohol har en viss lugnande effekt”

Måns Berger, 28 år: Det är till stor del en social grej, att sitta här mitt i folkmyllret. Och du måste ju inte dricka alkohol. Det viktigaste är att träffa vännerna och då funkar kaffe också. Fast samtidigt är det såklart så att alkohol har en viss lugnande effekt. Det hjälper en att bara vara här och nu, mitt i vardagsbruset. Och människan har ju brukat berusningsmedel i alla tider. Det är väl en genväg till att må bra. För mig fungerar träning på samma sätt. Jag kan tycka att allt känns tufft och vara rätt gnällig, så går jag och tränar och allt känns bra igen.
Sara Sjöbäck.Bild: Julia Lindemalm

”Den mest uppenbara pausdrycken”

Sara Sjöbäck, 27 år: Att träffas över en öl så här efter jobbet är en uppenbar pausgrej. Det måste inte vara öl, eller någon alkohol alls egentligen. Men öl är kanske den mest uppenbara pausdrycken, det ser man ju också om man tittar sig omkring på uteserveringarna. Där jag är uppväxt, på landet, är det fortfarande den gamla spritkulturen som gäller, och inte den här mer kontinentala. Men själv njuter jag betydligt mer av att ses över en öl och sitta och snacka, som i dag, än vad jag skulle göra av en fredagsfylla.
Jon-Arild Ludvigsen.Bild: Julia Lindemalm

”Vi människor behöver ju koppla av”

Jon-Arild Ludvigsen, 54 år: Jag är inne på min andra pilsner så nu har axlar och skuldror sjunkit ner och jag känner mig skönt avslappnad. Och det är väl det man är ute efter, eller? Jag har suttit i möten hela dagen, men innan sista mötestimmen gick vi ner och tog vår första öl för kvällen, och genast kändes det lättare att komma framåt och hantera kollegorna. Ha, ha! Det är mycket en mental grej, tror jag, och ett sätt att ta paus. Vi människor behöver ju koppla av ibland.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Gå till toppen