Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Löfven bråkar med Moderaterna om SD

Statsministern uppmanar Moderatledaren att tydligt ta avstånd från Sverigedemokraterna. – Det vi hör är ett otydligt mumlande från Anna Kinberg Batra, sade Stefan Löfven i sitt tal på LO:s kongress.

Statsminister Stefan Löfven talar på LO:s kongress i Folkets hus i Stockholm.
Om M inte planerar att regera med stöd av SD efter valet så borde Kinberg Batra, enligt honom, vara tydlig med det.
– Vi slår igen dörren, för SD skiljer på folk och folk. Det är ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, sade Löfven hos ett LO i vars led stödet för SD ökar markant under senare år.
Moderaternas partisekretare Tomas Tobé klassar Löfvens kritik som ett hätskt utfall. Löfven kan ha surnat till över M:s opinionsframgångar och av M-ledarens utspel om att utgångspunkten för M är att rösta nej till Löfven som statsminister efter nästa val.
Verkar fixerad
– Stefan Löfven verkar fixerad vid vad som exakt ska ske efter nästa val. Låt mig påminna om att det är väljarna som avgör nästa val och vi har givit ett tydligt besked om att vi söker regeringsmakten med alliansen. Vad är Stefan Löfvens besked inför nästa val?
TT: Ni säger att ni inte ska regera med SD, men ska ni samarbeta?
– Nej, vår utgångspunkt är att söka stöd för en Alliansregering, säger Tobé och framhåller att Sverige har en tradition av minoritetsregeringar.
"Inte nog"
Statsministern menar att det inte är nog att Moderaterna markerar avstånd från SD genom att prata om deras syn på Nato och EU, till exempel.
– Jag är tydlig med att jag tar avstånd från SD, och kommer inte att ha något samarbete med dem, av ideologiska skäl. De står inte upp för människors lika värde, säger Löfven.
Tobé säger att M:s människosyn är en annan än SD:s och partiet också har en mycket bekymmersam historia, som han uttrycker det.
– Men det är uppenbart att M:s och andra partiers strategi mot Sverigedemokraterna inte har varit framgångsrik. De måste också granskas sakpolitiskt, säger han.
TT
Gå till toppen