Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Debattinlägg: ”Nu inleder vi diskussioner med Svedala kommun om etablering av en ny anstalt.”

Genom att klassa om anstalter och utveckla den lägsta säkerhetsklassen tas viktiga steg mot ett mer långsiktigt hållbart svenskt fängelse- och häktesbestånd. I Skåne inleder vi nu diskussioner med Svedala kommun om etablering av en ny anstalt, skriver Kriminalvårdens generaldirektör Nils Öberg.

Kriminalvården överlåter nu Kirsebergsanstalten i Malmö till Migrationsverket. Samtidigt inleds samtal om en ny anstalt i Svedala kommun.Bild: Albin Brönmark
Detta är ett debattinlägg. Skribenterna svarar för åsikterna.
I slutet av 1990-talet ökade inströmningen av klienter i svensk kriminalvård kraftigt vilket ledde till svår platsbrist i början av 2000-talet. Situationen var tidvis kaotisk och fick stora verksamhetsmässiga konsekvenser. En stor expansion inleddes, den fullbordades för bara några år sedan. Men vid det laget hade trenden för länge sedan vänt. Sedan början av 2000-talet har antalet kriminalvårdsklienter minskat stadigt. Mellan år 2004 och 2015 har medelantalet intagna i fängelse minskat med 24 procent.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen