Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rekordmånga går på museum i Malmö

Malmö museer slår besöksrekord igen. Vårens siffror pekar mot 50 procent fler besökare än toppåret 2015. Nu är vi med i "big five", säger museichefen Katarina Carlsson.

Bild: Hussein El-alawi
Med 143 600 besök under årets första fyra månader slår Malmö museer fjolårets rekordsiffra med god marginal och rycker upp i den svenska museitoppen.
Läs också Passar bra när det inte är badväder
– Vi ligger femma i Sverige nu vad gäller antal besökare, säger Katarina Carlsson, museichef.
Fyra Stockholmsmuseer toppar statistiken: Skansen, Wasa, Naturhistoriska riksmuseet och Moderna museet.
– Min målsättning har varit att vi skulle tillhöra "big five" och det gör vi nu, säger Katarina Carlsson.
Med 143 600 besökare under de fyra första månaderna är Malmö museer det femte mest besökta museet i landet.Bild: Hussein El-alawi
Det ligger nära till hands att förklara framgången med det nya akvariet, men de höga siffrorna från Slottsholmen och Teknik och Sjöfart visar att det inte är så enkelt, framhåller museichefen. Det finns andra förklaringar:
– Fler av Malmös invånare väljer att vara kvar i stan. Vi kan också se att fler stannar en stor del av dagen. Fler från hela Malmö hittar till oss, oavsett vilken stadsdel de bor i. Vi har mycket turister, och de många skolbesöken gör att barnen sedan tar med sig mamma, pappa, kompisar och släktingar till museet, säger Katarina Carlsson.
Hon var tidigare utvecklingschef på kulturförvaltningen i Malmö och tillträdde posten som museichef vintern 2015. Hennes förordnande löper till 2019. Innan dess vill Katarina Carlsson ha hunnit med en hel del:
– Jag vill satsa på att utveckla museiområdet. När den nya stadsdelen Varvsstaden växer upp hamnar Malmö museer mer i centrum. Det ställer nya krav.
Fler aktiviteter till exempel. Och bättre ljussättning så att museiområdet känns tryggt under den mörka årstiden.
– Vi har ett Science center som vi utvecklar nu tillsammans med näringsliv, akademi och skola.
Ingen trängsel. Publiken sprider ut sig i museets alla olika lokaler.Bild: Hussein El-alawi
Nya historiska utställningar står också på museichefens program. Liksom ett lyft för slottet.
– Jag tycker att Malmöhus ligger lite för fäfot idag. Det märks inte riktigt att detta slottet har funnits med mitt i den europeiska storpolitiken, och att jättespännande personer har funnits här.
Historien ska bli ännu mer närvarande på Malmöhus – inte minst dess driftiga kvinnor.
– Jag är den första kvinnan på chefsposten i Malmö museers historia. Det ska väl ändå märkas kan man tycka, säger Katarina Carlsson.
FAKTA
Malmö museer räknar sin historia från 1841 när Skånska Naturhistoriska Museet grundades.
Sedan dess har samlingarna stegvis utökats med kulturhistoria, konst, konsthantverk, teknik, sjöfart, akvarier med mera.
Malmöhus slott blev en del av museet 1937.
Under de första fyra månaderna 2016 hade Malmö Museer och Malmö Konstmuseum (som delar entrén på Malmöhus) 143 600 besökare, en ökning med 50 procent jämfört med samma tid 2015.
Gå till toppen