Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Svedala redo för ett nytt fängelse

Kriminalvården och Svedala diskuterar etableringen av en ny anstalt i kommunen.
Hittills har diskussionerna förts i en liten krets, men i kväll ska kommunstyrelsen få mer information

– Kriminalvården har varit intresserad av flera kommuner runt Malmö. Vi har tidigare inte vetat hur intressant Svedala har varit, säger Elisabeth Larsson, kommundirektör i Svedala.
Det är hon och de två kommunalråden Linda Allansson Wester (M) och Ambjörn Hardenstedt (S) som fört diskussionerna med Kriminalvårdens ledning.
– Det handlar om en anstalt som ska ersätta Kirsebergsanstalten i Malmö. Jag tror att den ska bli större och att det handlar om säkerhetsklass 2, säger Elisabeth Larsson.
Det handlar om mycket mark som måste tas i anspråk för att bygga ett modernt fängelse, men de är oklart var i kommunen den marken finns.
– Så långt har vi inte kommit i diskussionen. I kväll ska kommunstyrelsen informeras om vad som sagt hittills och hur kommunalråden ställer sig till Kriminalvårdens förfrågan, säger Elisabeth Larsson.
Läs också ”Nu inleder vi diskussioner med Svedala kommun om etablering av en ny anstalt.”
Hittills finns det en politisk enighet om att Svedala är redo för ett nytt fängelse i kommunen.
– Det skulle ge både arbestillfällen här i sydväst och få bra effekter på det lokala näringslivet, säger Elisabeth Larsson.
Diskussionerna började i februari då flera kommuner var inbjudna till ett möte i Malmö. Sedan dess har representanterna för Svedala kommun haft ytterligare två möten med Kriminalvården i mars.
– Vi har tidigare inte vetat hur stort intresset varit från Kriminalvården. Det var fler kommuner som fick frågan. Därför har det varit få som vetat om diskussionerna, säger Elisabeth Larsson.
Närheten till räddningstjänst och goda kommunikationer är två saker som hon tror talat till Svedalas fördel.
Varken moderaterna eller oppositionen i Svedala vill kommentera processen närmare, utan hänvisar till morgondagens presskonferens.
– Av respekt för kommunstyrelsen får vi återkomma då, säger kommunalråd Linda Allansson Wester (M).
– Vi har fått en förfrågan av kriminalvården och den tar vi seriöst på. Vi har ett kommunstyrelsesammanträde ikväll och kommer gå ut med info om var vi ligger i processen. Innan vi haft det kan jag inte säga särskilt mycket, säger Ambjörn Hardenstedt (S).
Elisabeth Larsson, kommundirektör i Svedala.Bild: Ove Jonsson
Gå till toppen