Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Universell längtan efter frihet från hämningar

I alla tider har människan sökt den. Känslan av berusning. Vare sig vägen har gått genom alkohol, droger, löprundor eller religiösa riter är det en likartad känsla som hägrar. Men vad är det egentligen vi söker?

Midsommar är berusningens tid, med dansen, kärleksriterna och snapsen till sillen.Bild: Torbjörn Carlson
Fredag kväll och korken åker av på vinflaskan. Arbetsveckan är slut, pressen lättar. För många är fredagsglaset detsamma som avslappning och utandning. Philip Lalander, professor i socialt arbete vid Malmö högskola, liknar glaset vid en rit. En rituell handling som markerar övergången från arbete till helg.
– Berusningen erbjuder en lucka i det vanliga livet. För en stund kan du släppa ditt schemalagda liv, strunta i klockan och låta din tidsdisciplinering sättas på undantag, säger han.
Berusning blir ett sätt – en genväg – att för en stund få kliva ur både tid och vardag.
– Du smalnar av ditt fokus och är mer här och nu.
Läs också "Det är väl en genväg till att må bra"
För många är berusning detsamma som att vara påverkad av alkohol. I vår kultur är också alkohol det accepterade sättet att bli berusad – så länge bruket inte riskerar att bli till missbruk. För lika mycket som en alkoholberusning kan vara en njutning och en tillfällig paus från vardagen, kan den bli till en fullständigt förödande fiende.
Du kan vara nykter och uppleva att du är berusad av Gud, att du kommer närmare dig själv eller alltet.
Men egentligen är själva känslan i sig inte kopplad till vare sig ett specifikt berusningsmedel eller ens något berusningsmedel över huvud taget.
– När endorfinerna kickar igång under en joggingrunda kan du också få den där känslan. Eller i yoga, dans eller transcendental meditation, säger Philip Lalander.
– Tekniken för att nå berusningseffekterna är olika, men lugnet, välbehaget och upplevelsen av nu-känsla är lika.
Philip Lalander, professor i socialt arbete vid Malmö högskola.
Berusning måste inte handla om en flykt från något, utan lika gärna om att söka sig till något annat. Kanske ett högre tillstånd där grått blir till lysande färg, där världen blir något mer.
– Det är ett sorts förhöjt tillstånd där ditt sinnestillstånd blir lätt förändrat. Hur du sedan tolkar känslan är mer öppet. Du kan vara nykter och uppleva att du är berusad av Gud, att du kommer närmare dig själv eller alltet.
Det säger Antoon Geels, professor emeritus i religionspsykologi vid Lunds universitet. Han konstaterar att de flesta av världens religioner beskriver eller anspelar på förhöjda, berusade tillstånd. Det tyder på att upplevelsen är universell.
– I en del indiankulturer används en speciell drog för att komma närmare och få kontakt med andarna. I vissa religioner kommer du in i ett högre tillstånd genom repetitiva danser som pågår i timmar, i andra genom stilla meditation eller bön. Just det här monotona och repetitiva får människans fokusfält att smalna av, vilket är kännetecknande för berusningsupplevelsen.
Du släpper dig själv. Det är ett hämningsfritt tillstånd, ett sorts absorberat flow där allting bara klaffar.
Oavsett om tillståndet nås genom en substans eller en disciplinerad rit eller praktik, är det en faktor som är mer avgörande än de andra: att den inre kontrollen och egna självmedvetandet släpper.
– Vi lever med en konstant uppmärksamhet riktad mot oss själva i dag, och ska ständigt agera efter våra egna manus. Ibland behöver vi bara få släppa på allt det där, säger Philip Lalander.
Att få glömma sig själv eller, som Antoon Geels säger, komma i ett tillstånd som "upphäver jagförnimmelsen" är lite som att stänga ner det ständiga malandet i hjärnan och bara vara.
– Du kommer in i ett sorts flow där du bara gör, utan att vara medveten om det. Du släpper dig själv. Det är ett hämningsfritt tillstånd, ett sorts absorberat flow där allting bara klaffar.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen