Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

V-politiker åtalas för uppvigling

Vänsterpartisten Hanna Gunnarsson åtalas för uppvigling sedan hon uppmanat folk att förstöra affischer i Sverigedemokraternas kampanj.

Hanna Gunnarsson (V).Bild: Ingemar D Kristiansen
"Riv ner, klistra över, förstör! Skitet lär vara borta imorgon", skrev hon på Twitter i augusti förra året.
Förra sommaren genomförde Sverigedemokraterna en kampanj mot tiggeri genom affischer som sattes upp i tunnelbanan i Stockholm.
Reklamen var på engelska och riktade sig till turister. I kampanjen bad Sverigedemokraterna bland annat om ursäkt till besökarna för det de menade var påtvingat tiggeri: "Sorry about the mess here in Sweden, we have a serious problem with forced begging".
Den 3 augusti förra året uppmanade Hanna Gunnarsson på Twitter människor att riva ner affischerna.
I ett sms till Sydsvenskan skrev Hanna Gunnarsson: "SD är ett rasistiskt parti som sätter människor mot varandra. Jag vill inte se rasistiska budskap i gatubilden. Om det ska finnas annonser och reklam så måste denna vara sådan att det inte hetsar eller sprider lögner. Sådan reklam bör tas bort".
Sverigedemokraternas ordförande i Lund, Ted Ekeroth, polisanmälde Hanna Gunnarsson för uppvigling. Det är denna polisanmälan som nu utmynnat i att hon åtalas.
Efter uppmärksamheten blev Hanna Gunnarsson mordhotad.
I polisförhör har Hanna Gunnarsson nekat till brott och menat att hon på Twitter förmedlade en åsikt om att hon inte delade SD:s budskap i valkampanjen.
På frågan om hon hade en avsikt att någon skulle riva ner affischerna svarade hon att det hade hon inte.
Hanna Gunnarsson är Vänsterpartiets toppnamn i Lund och bland annat ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.
Hanna Gunnarsson meddelar att hon inte vill kommentera åtalet.
Gå till toppen