Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

V-politiker åtalas för uppvigling

Vänsterpartisten Hanna Gunnarsson åtalas för uppvigling sedan hon uppmanat folk att förstöra affischer i Sverigedemokraternas kampanj.

Hanna Gunnarsson (V).Bild: Ingemar D Kristiansen
"Riv ner, klistra över, förstör! Skitet lär vara borta imorgon", skrev hon på Twitter i augusti förra året.
Förra sommaren genomförde Sverigedemokraterna en kampanj mot tiggeri genom affischer som sattes upp i tunnelbanan i Stockholm.
Reklamen var på engelska och riktade sig till turister. I kampanjen bad Sverigedemokraterna bland annat om ursäkt till besökarna för det de menade var påtvingat tiggeri: "Sorry about the mess here in Sweden, we have a serious problem with forced begging".
Den 3 augusti förra året uppmanade Hanna Gunnarsson på Twitter människor att riva ner affischerna.
I ett sms till Sydsvenskan skrev Hanna Gunnarsson: "SD är ett rasistiskt parti som sätter människor mot varandra. Jag vill inte se rasistiska budskap i gatubilden. Om det ska finnas annonser och reklam så måste denna vara sådan att det inte hetsar eller sprider lögner. Sådan reklam bör tas bort".
Sverigedemokraternas ordförande i Lund, Ted Ekeroth, polisanmälde Hanna Gunnarsson för uppvigling. Det är denna polisanmälan som nu utmynnat i att hon åtalas.
Efter uppmärksamheten blev Hanna Gunnarsson mordhotad.
I polisförhör har Hanna Gunnarsson nekat till brott och menat att hon på Twitter förmedlade en åsikt om att hon inte delade SD:s budskap i valkampanjen.
På frågan om hon hade en avsikt att någon skulle riva ner affischerna svarade hon att det hade hon inte.
Hanna Gunnarsson är Vänsterpartiets toppnamn i Lund och bland annat ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen.
Hanna Gunnarsson meddelar att hon inte vill kommentera åtalet.
Gå till toppen