Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vind i seglen - redan första dagen

De kom. De introducerades. De seglade.

På måndagen startade flera av aktiviteterna i Malmös sommarlovsprogram Sommarkul. Bland annat seglarskolan som arrangeras av Malmö Sjöscoutkår.Bild: Sara Johari
Solen skiner. Flytvästarna är på.
Det var bara ett par timmar sedan de sommarlovslediga ungdomarna kom till Malmö Sjöscoutkårs seglarskola.
Nu är de ute på egen hand i var sin optimistjolle och rundar färgglada bojar utanför Limhamns Sjöstad.
Totalt är det 19 barn och ungdomar i åldrarna 7-14 år som tas om hand av fem ledare.
Victor Lenormand går på Malmö Sjöscoutkårs seglarskola.Bild: Sara Johari
– Första gången gick det inte så bra. Det tog mig en timme att runda bojen och komma in igen. Jag tror att jag styrde fel. Men nästa gång tar det nog bara en kvart, säger tioårige Victor Lenormand, en av deltagarna.
Han är väldigt nöjd såhär långt. Seglarskolan är uppdelad i fyra veckolånga pass. Det är gratis och en del av Malmös sommarprogram Sommarkul.
– Vi körde en namnlek i början, så att alla skulle lära känna varandra. Efter det lärde vi ut en del seglingsteori. Sedan fick de ge sig ut och praktisera vad de lärt sig, säger Fabian Ekström, aktiv som ledare i Malmö Sjöscoutkår.
Victor Lenormand och Leonard Nilsson Lagström.Bild: Sara Johari
– Men vi har lagt ut bojarna så att det blir enkelt för dem. De seglar i halvvind dit och likadant tillbaka, avslöjar han. Men i slutet av veckan ska de kunna kryssa fram mot vinden.
De två första veckorna är fullbokade, men än finns det platser kvar på seglarskolans sista två veckor, berättar Fabian Ekström som också säger att seglarskolan försöker att nå ut till fler stadsdelar än de allra närmaste.
Bild: Sara Johari
I början tycker många deltagare att det är lite läskigt. Men det vänder snabbt och blir roligt, enligt ledarna.
Idun Nylén och Elna Safström, båda 14 år, har dock erfarenhet av segling sedan förra året. De får därför segla lite större båt något tidigare än de andra.
– Det är avslappnande eftersom det är tyst härute, säger Elna Safström som i vanliga fall mest håller på med musik på sin fritid.
Elna Säfström och Idun Nylen är båda 14 år och går för andra året i rad på seglarskola tillsammans.Bild: Sara Johari

Sommarkul i Malmö

Sommarkul är ett aktivitetsprogram för barn och ungdomar mellan 4 och 25 år i Malmö.
Programmet startade 20 juni och pågår fram till den 14 augusti.
I programmet erbjuder Malmös föreningsliv en hel del aktiviteter att välja mellan. Några exempel är pyssel, musik, dans, cheerleading, klättring, fäktning, seglarskola, ridning, simning, friidrott och djurskötsel.
Många aktiviteter är gratis. En del behöver föranmälan, andra inte.
Hela programmet finns på http://malmo.se/sommarkul
Gå till toppen