Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Anstalt ger inte ökad brottslighet

Närhet till ett fängelse leder inte till otrygghet på en liten ort. Det säger politiker i Tidaholm och Mariefred.

Anna-Karin Skatt (S), TidaholmBild: Foto Privat
Tidaholmsanstalten rymmer 146 interner, har kriminalvårdens högsta säkerhetsklassning och ligger i tätortens utkant.
Fängelset är arbetsplats för cirka 250 personer.
– Kriminalvårdens verksamhet är en tillgång för kommunen som ger sysselsättning. Jag kan inte se att det finns någon problematik med den, säger Anna-Karin Skatt (S) som är kommunalråd i Tidaholm med cirka 12 700 invånare.
2015 var brottsligheten lägre här än i Svedala kommun – 8 906 anmälda brott per 100 000 invånare i Tidaholm mot 9 791 anmälda brott i Svedala.
Genomsnittet för alla kommuner var 15 342 anmälda brott.
– Otrygghet på grund av anstalten är inte något som jag hör från invånarna. Och jag kan inte heller se att den brottslighet som finns i kommunen kan kopplas till anstalten, säger Anna-Karin Skatt.
Mariefred är en ort med cirka 3 700 invånare i Strängnäs kommun. Ett par kilometer utanför samhället ligger Mariefredsanstalen med plats för 112 interner.
Den har medelhög säkerhetsklassning och 90 anställda.
– Jag kan inte se att vi har några problem med fångvårdsanstalten. Det är en verksamhet som sköts bra och ger ett antal arbetstillfällen. Den påverkar inte kommunen i negativ riktning på något sätt, säger Jacob Högfeldt (M) som är kommunalråd i Strängnäs kommun.
Finns det de som tycker att anstalten bidrar till ökad otrygghet?
– Jag kan förstås inte säga något om enskilda personer. Det är inte bilden jag får när vi talar med invånarna i Mariefred, säger Jacob Högfeldt.
I hela kommunen anmäldes förra året 10 727 brott per 100 000 invånare, vilket var något mer än i Svedala.
Gå till toppen