Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Coolaste gatan ska få egen fest

Många tycker att den är ful, skitig och hemsk. Några ser den som häftig. Nu ska Norra Grängesbergsgatan få en helt egen fest.

Bild: Johan Pihlemark
– Jag ser det här som en gräsrotsfestival, säger Nicklas Johansson, festivalexpert på gatukontoret.
Malmös coolaste gata ska bli allas gata — under ett halvt dygn den 24 september. Hela gatan stängs av från all biltrafik och festen, som drar igång klockan 12, fortsätter fram till midnatt.
– Det hela bygger på dem som finns längs gatan, att de flyttar ut sina verksamheter till mindre scener på gatan, säger Nicklas Johansson.
– Vi vill lyfta fram all den kraft som så sällan syns ute på gatan.
– Det roliga med Norra Grängesbergsgatan är att här finns det så mycket gammalt, nytt, allt möjligt på samma gång. Det är en väldigt brokig gata.
Initiativet kommer från Fastighetsägare Sofielund, en förening som i samarbete med Malmö stad ska öka trivseln och tryggheten i området.
– Vi vill skapa en brokig fest för alla, säger utvecklingsledare Hjalmar Falck.
Fastighetsägareföreningen, kommunen, studieförbund, Pågen, Region Skåne med flera har redan lovat att hjälpa till. Nu efterlyser arrangörerna fler som vill vara med.
Gatukontoret ställer upp med 500 000 kronor.
– Det är pengar som snabbt rullar iväg när det ska ordnas med vakter, el, vatten, toaletter och annat. Men om vi får många att hjälpa till kan det räcka långt, säger Nicklas Johansson.
– Vi ska inte ha några stora scener med gäster utifrån, utan detta ska växa upp nerifrån. Tanken är att mycket ska uppstå litet spontant, kring en punkt där någon har en idé. Sedan hjälper vi till så att det hela kan förverkligas.
Alla intresserade kommer att kunna följa utvecklingen på webbadressen NGBG.se, under flera år en klassiker inom bloggvärlden. Nu tar Malmö stad över den idag slumrande domänen från Oskar Ponnert.
– Vi ska så klart vårda det som Oskar har skrivit, samtidigt som vi kommer att använda sajten för att pusha för gatufesten, säger Nicklas Johansson.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen