Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

De berusar sig genom intensiv spontandans

När spänningarna släpper, när måsten och yttre föreställningar om vem du är och vem du borde vara skalas av, då kan du uppfyllas av en känsla av berusning som kommer inifrån dig själv. Det säger Kerstin Ekström, som dansar kontaktimprovisation.

Tove Allerberg, Ola Gustafson och Karin Nyberg är på väg att låta ben och armar kroka i varandra på dansgolvet.Bild: Julia Lindemalm
I en faluröd lada i slutet av en grusväg utanför Höör har tio personer spridit ut sig över ett uppbyggt dansgolv. Någon ligger stilla på mage, en annan stretchar ut som en katt och flera rullar långsamt runt över golvet.
– Du rör dig som du själv känner för, du gör det som kommer ur dig i stunden. Ibland är man mer stillsam och meditativ, ibland är det läge att bara låta svetten rinna och röja loss. Det är som en lekplats för vuxna, säger Karin Ekström medan hon trycker igång musiken och ladan fyllas av lugna akustiska toner.
Vi är så mycket i våra hjärnor, i vårt rationella, analytiska, planerande tänkande, eftersom det är vad som krävs av oss i dag. Dansen är ett sätt att ta sig tillbaka till det intuitiva, till kroppens vishet.
Karin Ekström bor i bostadshuset intill på den gamla släktgården. Dansgolvet har hon själv låtit bygga sedan hon bestämde sig för att dra igång en lokal grupp i kontaktimprovisation. Det är en spontan, ordlös dansform som går ut på att släppa kontrollen och ge sig hän, röra sig fritt och, om man vill, i fysisk, tillitsfull kontakt med de andra.
Läs också Kärleksruset går inte att få på beställning
– Vi är så mycket i våra hjärnor, i vårt rationella, analytiska, planerande tänkande, eftersom det är vad som krävs av oss i dag. Dansen är ett sätt att ta sig tillbaka till det intuitiva, till kroppens vishet.
Ju längre du dansar kontaktimprovisation, ju mer avslappnad, närvarande och lekfull blir du, menar Kerstin Ekström.Bild: Julia Lindemalm
För Kerstin Ekström är kontaktimprovisationen en del av hennes egen läkeprocess. Efter en kraftig virusinfektion för tre år sedan drabbades hon av utmattning. Nu jobbar hon halvtid på sitt arbete som läkare på rehabiliteringen i Orup.
– I dansen kan jag plocka av mig läkarrocken, vardagsruljangsen och identiteten som mamma och kvinna och alla andra roller jag har. Jag kan bara vara, och det är så gött, säger hon och hälsar glatt på en man som kommer sent och nu drar av sig sina hantverksbyxor och hoppar i mjukisbrallorna.
Leka gör vi alldeles för lite som vuxna. Men att släppa fram de här sidorna är inte särskilt högt värderat i vårt samhälle.
På dansgolvet vilar två ryggar mot varandra. En häl får stöd i en hand och två fötter balanserar på ett par knän. Utifrån ser det ut som att kropparna bildar en rörlig, akrobatisk installation. Emelie Henriksdotter lösgör sig från gruppen och snurrar ner från golvet för att hälla i sig ett glas vatten.
– När dansen blir till en sorts improviserad teater är det som allra roligast. Det händer bara när jag är avslappnad och inte tänker på vad jag gör. När jag, precis som när man är berusad, släpper mina spärrar, säger hon.
Läs också Universell längtan efter frihet från hämningar
Juni lyser utanför de spröjsade ladufönstren. På gräsmattan har en deltagare ställt sig på händer medan en annan snurrar runt tills hon faller.
– När du slappnar av ordentligt kommer leken fram. Leka gör vi alldeles för lite som vuxna. Men att släppa fram de här sidorna är inte särskilt högt värderat i vårt samhälle, säger Kerstin Ekström.
Hanna Hansson sträcker ut muskler och ligament medan kvällssolen går ner utanför fönstren.Bild: Julia Lindemalm
Ändå, menar hon, kan improvisationsdans göra att du upplever en skön berusning, som kan vara i dagar. Häromveckan fick hon själv uppleva detta starkare än någonsin, när hon deltog i en dansfestival i Köpenhamn över helgen.
– Jag hamnade i ett förhöjt tillstånd där hela kroppen kändes som berusad. Jag var trött, all muskelenergi var slut. Trots det orkade jag bara mer och mer. Det var som att jag befann mig i ett gränslöst tillstånd där min kropp skulle ha kunnat göra vad som helst. Jag kände mig oövervinnelig.
När du plockar av lager för lager av spänningar och föreställningar om vad du ska göra, vem du är och hur du borde vara och liksom bara är själva varelsen du, det är då den där riktiga berusningen uppstår.
Det är svårt att beskriva fullt ut, konstaterar hon, eftersom det handlar om en ordlös upplevelse. Men hon liknar det vid känslan av att befinna sig i ett flow, en intensiv, tidlös närvaro.
Läs också "Det är väl en genväg till att må bra"
– När du plockar av lager för lager av spänningar och föreställningar om vad du ska göra, vem du är och hur du borde vara och liksom bara är själva varelsen du, det är då den där riktiga berusningen uppstår. Fötterna blir lätta, du känner dig busig och lekfull.
På dansgolvet gör alla som de vill. Tove Allerberg sträcker ut, Hanna Hansson vilar i stillhet.Bild: Julia Lindemalm
I new age-sammanhang används ibland det engelska begreppet bliss, säger Kerstin Ekström. Ett ord som betyder sällhet och lycksalighet enligt ordboken.
– Jag tror att många som använder det vill beskriva en sorts förälskelse i livet, i sig själv och varandra, i jorden och alltet.
Vi behöver kunna träda ur vardagen ibland, få leva ut och bara njuta.
Själv är hon försiktig med ord som kan uppfattas som flummiga. Hon skrattar till och säger att hon befinner sig i två världar: den naturvetenskapliga, som läkare, och den här som ofta klassas som just flummig.
– Mindfulnesstrenden har öppnat upp lite, men jag hade önskat att det fanns fler vägar däremellan. Vi behöver kunna träda ur vardagen ibland, få leva ut och bara njuta.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen