Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Hamrén: Han är unik, en stor förlust

Erik Hamrén lockade Zlatan Ibrahimovic tillbaka till landslaget. Det har betalat sig flera gånger om för svensk fotboll, för landslaget och för förbundets ekonomi – och står sig som förbundskaptenens största framgång. Nu slutar de samtidigt. – Han är unik, en stor förlust. Vi kan prata i timmar om vad han betytt, säger Hamrén.

Erik Hamrén hyllar Zlatan Ibrahimovic. Arkivbild.
Att EM är sista resan för Hamrén, Kim Källström och Andreas Isaksson har varit klart länge. När Zlatan Ibrahimovic på tisdagseftermiddagen avslöjade att han gör dem sällskap kom det inte som någon större sensation.
Snarare en väntad bekräftelse.
Det blir inget OS, nye förbundskaptenen Janne Andersson behöver inte ringa i sommar och höra hur Zlatan ser på VM-kvalet. Epoken Ibrahimovic är snart över. Kanske eller mer troligt redan på Allianz Riviera i Nice, mer än 15 år efter debuten mot Färöarna i Tipshallen i Växjö.
– Det är en stor förlust med Zlatan. Fotbollsmässigt, som den målgörare han har varit, men ännu mer som den frontfigur han varit för svensk fotboll, säger Hamrén.
Vad har han betytt?
– Oj, det skulle jag behöva en egen presskonferens för. Det skulle jag kunna snacka länge om. Jag vet inte vad jag ska säga med några korta ord. Enormt, det är vad jag kan säga. Hans betydelse för svensk fotboll går inte att mäta. Det är fantastiskt det han har presterat för svensk fotboll, säger Hamrén.
Förhandsbesked i vintras
För honom kom beskedet inte som en nyhet.
– Det definitiva beslutet fick jag reda på i dag. Däremot när jag ringde honom i januari eller februari och skulle tala om att jag skulle sluta så sade han till mig:
"Det kommer nog jag också att göra, annars att hade jag övertalat dig att vara kvar, men eftersom jag troligen också slutar kommer jag inte att göra det."
En mening som säger hur starkt bandet är och har varit mellan Hamrén och Ibrahimovic, mellan förbundskaptenen och lagkaptenen.
Så kom han tillbaka
I en intervju i våras berättade Hamrén om hur det gick till när han sommaren 2010 tålmodigt bearbetade Ibrahimovic, som då på obestämd tid avstod landslagsspel efter det misslyckade VM-kvalet till Sydafrika.
– Jag hade ett antal telefonsamtal med honom där han förklarade varför han tänkte som han gjorde. Vi bestämde att innan han tog ett slutgiltigt beslut skulle vi ses och sätta oss ned och prata. Vi höll kontakt några gånger och så flög jag ned till honom i juni, under VM.
– Vi pratade nog i fyra timmar. Om hur jag ville ha det, hur han tänkte och så vidare. Det gick ytterligare några veckor innan han tog beslutet.
– För mig och för svensk fotboll var det väldigt avgörande att han kom tillbaka. Vi har fått se en fantastisk succé för landslaget, för supportrarna, men också för honom. Han har blivit ännu mer populär.
"Kändes bra första gången"
TT: Din tid som förbundskapten är kraftigt sammanflätad med Zlatan och tittar man på siffror (antal mål) har det varit hans bästa tid i landslaget.
– Det hänger nog säkert även samman med ålder och mognad, men en sak som jag medvetet gjorde var att göra honom till kapten. Det är en speciell situation att ha en världsstjärna som är så stor jämfört med andra bra fotbollsspelare, men som inte är så dominerande i stora klubbar som vi hade tidigare.
TT: Ni verkar ha en speciell relation?
– Det tycker jag. Det kändes bra första gången vi talade med varandra i telefon och när jag träffade honom "live" för första gången var det som det ibland är i livet när man träffar en människa för första gången. Det kändes som om jag känt honom länge.
Nice, TT:s utsände
Gå till toppen