Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Han ska testa hundratals motionsspår

Oskar Jensen, 20-årig orienterare från Malmö, ska testa motionsspår i hela Sverige. Han ger sig av i nästa vecka och kommer tillbaka om tre månader.

Oskar Jenson från Malmö ska springa två-tre mil om dagen under tre månader för att testa motionsspår.
Oskar Jensen och hans vän Philip Persson ska springa i alla kommuner i hela Sverige för att ta reda på var landets bästa motionsspår finns. De börjar den första juli och samlar nu information om olika spår. Sen ger de sig av för att springa och bedöma.
De är osäkra på om de kan kora landets allra bästa spår eftersom löpare gillar så olika saker, men all löpning ska resultera i en guide, kanske med topplistor baserade på olika kriterier som naturupplevelse, tillgänglighet och svårighetsgrad.
Vad ska det leda till?
– Det är vårt eget initiativ och vi rapporterar på bloggen motionsspar.blogspot.se. Förhoppningsvis leder det till en bok när vi är klara.
Hur ska det gå till rent praktiskt?
– Vi har en bil, ett tält och två datorer. Vi börjar i Idre och åker först norrut. Det blir i snitt tre kommuner per dag under tre månader. Vi räknar med tidiga morgnar och sena kvällar och hoppas på många möten med människor. Vi kommer hänga en del på fik och köpcentrum. Att få uppleva hela Sveriges natur är en stark drivkraft.
Vad kännetecknar ett bra motionsspår?
– Jag gillar de spår som är lite ödsliga. Naturupplevelsen och exklusiviteten ska vara hög, det ska kännas unikt. Det får gärna finnas en historia bakom spåret, om det har fostrat framgångsrika idrottare eller ligger vid någon historiskt viktig plats.
Vilket är ditt favoritspår nu innan ni börjar?
– Bokskogen utanför Malmö som jag har vuxit upp med. Där har jag sprungit vilse när jag var liten och slagit många personliga rekord. Jag flyttade från Malmö till internatskola med orientering när jag var 15 år så det är alltid speciellt att komma dit.
Hur många löparskor och hur mycket myggsprej har du med?
– Jag har jobbat i en löpskobutik det senaste året och har 15 par skor hemma. Jag tar med tre på resan. Vi ska springa två-tre mil om dagen. Myggsprej har jag inte packat ännu, men vi kanske kommer att förbruka en liter eller två per person.
Gå till toppen