Nyheter

Kalle Lind: Kalle Lind: Sluta vara dig själv – så håller du kärleken vid liv

Jag har levt ihop med samma (riktigt trevliga) människa i arton år. Vi träffades på en studentkorridor 1998 och sen dess har jag inte haft nån större lust att se mig omkring.

Kalle Lind, krönikör sydsvenskan.se.
Det händer att folk frågar hur man står ut, hur man gör för att hålla ihop nåt så abstrakt som en mänsklig relation, hur man fortsätter att vara intressant för och intresserad av nånannan.
Det skulle aldrig falla mig in att ge råd, men mitt eget recept för att inte bli lämnad har alltid varit detsamma: ändra dig! Gör avkall på dina principer! Sluta vara dig själv! Det finns en föreställning om att relationer kan tvinga människor att ge upp sig själva. Jag säger: exakt, det är det som är det fina med relationer!
1998 var jag en sur och butter spoling. 2016 är jag en något mindre sur och butter farbror. Under de år som gått har jag noterat att min negativism gärna lägger sig som en skugga över någon annans glädje. Därför harjag försökt göra mig av med den. Eller åtminstone tona ner den. Eller i värsta fall spara den i en särskild svart behållare i bröstet och låta den pysa ut hos terapeuten.
Det handlar inte om att leva upp till någon annans krav. Det handlar om att ställa några som helst krav på sig själv.
Min favoritreplik kommer ur den romantiska komedin ”Livet från den ljusa sidan”. Misantropen Jack Nicholson fattar tycke för Helen Hunt, som ber honom förklara varför han så gärna vill ha henne omkring sig. Nicholson skruvar på sig och svarar: ”You make me wanna be a better man!”
Det är en av de vackraste kärleksbetygelser jag hört. Du får mig att vilja sluta vara så förbannat självupptagen och irriterad och oförskämd som jag är. För att du ska stå ut med mig är jag beredd att bete mig anständigt.
Sen kan man förstås fråga sig varför den där människan jag lever med ville vara med mig från första början. Jag gissar att hon tänkte likadant som Walt Disney när han köpte upp några tunnland mark i Kalifornien: det här kan kanske bli nåt om jag håller ut. Jag gissar att hon tänker likadant fortfarande.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen