Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Kärleksruset går inte att få på beställning

Den spontana känslan av berusning är oftast starkast när du upplever något för första gången. Det gäller inte minst den första förälskelsen.

Att vara berusad av kärlek är fantastiskt – men ingenting du kan återskapa på beställning.Bild: Andres Kudacki
Kroppen är lätt, magen full av glädjebubbel. Det enda som är riktigt verkligt är känslan i ditt hjärta. Att vara berusad av kärlek är fantastiskt – men ingenting du kan återskapa på beställning. Det säger Per Johnsson, lektor i psykologi vid Lunds universitet.
– När du upplever berusning sätts belöningssystemet igång samtidigt som negativa affekter hålls undan. Du tänker inte riktigt rationellt och känner för ett tag inte dina gamla rädslor och spärrar.
Det räcker inte att bjuda partnern på den perfekta middagen, med vin och tända ljus. Känslan följer inte någon manual.
Berusningens dragningskraft är stark, oavsett vad den springer ur. Men att medvetet försöka locka fram känslan av förälskelse, exempelvis, fungerar inte.
– Det räcker inte att bjuda partnern på den perfekta middagen, med vin och tända ljus. Känslan följer inte någon manual, säger Per Johnsson.
Per Johnsson är universitetslektor i psykologi vid Lunds universitet.Bild: Julia Lindemalm
Inom psykologin talar man i dag om det "instrumentella självet". Tillspetsat kan man säga att nutidsmänniskan strävar efter att konstruera sig själv och sitt liv enligt en mall, som om välmående och lycka kunde uppnås instrumentellt.
– Men att tro att vi upplever en berusande glädje eller blir nöjda med oss själva bara vi skaffar oss perfekta muskler på gymmet, fungerar ju inte.
Känslan kommer där och då. Och det är så det ska vara. Precis som du inte kan gå omkring och vara berusad av kärlek hela livet.
Berusning utan berusningsmedel är en sorts kraft som berör mer existentiella sidor av att vara människa, menar Per Johnsson. Ibland handlar den om känslan av frihet, som när sommarsemestern just ska börja. Eller om den tillfredsställande glädjen av att ha gått i mål, i ett lopp eller med en lång utbildning eller något annat viktigt och krävande.
– Känslan kommer där och då. Och det är så det ska vara. Precis som du inte kan gå omkring och vara berusad av kärlek hela livet.
Följ Inpå livet även på Facebook och Instagram. Har du tips på ämnen och personer vi bör skriva om är du välkommen att höra av dig via mejl eller på telefon 040-281338.
Genom att kommentera på Sydsvenskan.se godkänner du våra regler

Regler för kommentarer

Välkommen att kommentera artiklar på Sydsvenskan.se!

Tänk på att:

 • Visa respekt för de personer eller företeelser som nämns i artiklarna.
 • Visa respekt för övriga debattörer.
 • Håll er till saken.
 • Spamma inte.
 • Inte skriva för långt. Över 500 tecken är det.
 • Dina kommentarer kan komma att användas på andra ställen på Sydsvenskan.se och Sydsvenskan papperstidning.

Det här är inte ok:

 • Kommentarer om etnisk tillhörighet, kön, sexuell läggning, politisk eller religiös tillhörighet om de saknar relevans i sammanhanget.
 • Rasistiska, homofobiska eller sexistiska yttranden eller budskap och sådana som hetsar mot eller uttrycker hat mot troende.
 • Kommersiella budskap eller marknadsföring, erbjudanden om pengar eller gåvor.
 • Upphovsrättsligt skyddat material som du själv inte har skapat eller har rättigheterna till.
 • Uppmaningar till brott eller agerande som strider mot svensk lag.
 • Hot, trakasserier och skvaller.
 • Att du utger dig för att vara någon annan existerande person.

Redaktionen följer debatten på sajten och förbehåller sig rätten att ta bort olämpliga inlägg. Användare som inte respekterar debattreglerna stängs av från möjligheten att kommentera artiklar.

Gå till toppen