Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu börjar sökandet efter en plats för fängelset

Alla partier i Svedala är positiva till förslaget om ett nytt fängelse i kommunen. Nya arbetstillfällen och möjligheter för det lokala näringslivet ses som fördelar. Någon risk för ökad brottslighet ses inte.

[object Object]Bild: Mats Amnell
Som Sydsvenskan berättade på måndagen har diskussionerna om etableringen av ett nytt fängelse någonstans i regionen pågått sedan i vintras. Nu står Svedala som främsta alternativ på Kriminalvårdens önskelista.
På måndagskvällen presenterades förslaget för politikerna i kommunstyrelsen. Samtliga partier vill arbeta vidare för att förverkliga idén.
Mia Persson: "Det är blandade känslor. Mycket beror nog på det framtida läget. Det är bra med fler arbetstillfällen. Men kanske leder ett nytt fängelse till ökad otrygghet. Fångar på permission kan leda till att fler kriminella rör sig i samhället."Bild: Mats Amnell
I ett första skede handlar det om att hitta en tänkbar plats där anstalten kan ligga.
– I första hand blir det kommunens uppgift att hitta en sådan. Det kan bli på kommunal mark. Men vi kan också hjälpa till att diskutera med privata markägare, säger Linda Allansson Wester (M) som är kommunstyrelsens ordförande.
Förutom att hitta ett tillräckligt stort markområde har Kriminalvården också önskemål om att detta ska ligga i anslutning till större vägar och vara tillgängligt för kollektivtrafik.
Det nya fängelset kan hamna på landsbygden. Men även i anslutning till befintlig bebyggelse, förutsatt att det inte går att se in i anstalten från andra byggnader.
I slutet av året räknar kommunen med att kunna presentera förslag på lämpliga platser.
Gunnar Olsson: "Det beror på var det ska ligga och vilka som ska sitta där. Ett nytt fängelse ger visserligen jobb. Men Svedala är ett litet samhälle. Kanske drar det också till sig brottslighet?"Bild: Mats Amnell
Linda Allansson Wester ser främst fördelar med en etablering.
– Vi räknar med ett antal nya arbetstillfällen, investeringar och möjligheter för det lokala näringslivet att leverera, säger hon.
Oppositionsföreträdaren Ambjörn Hardenstedt (S) har samma uppfattning.
– Vi har förhört oss med politikerkollegor i andra kommuner där det redan finns fängelser. De upplever att anstalterna skapar arbetstillfällen och innebär att statliga tjänster köps lokalt, säger han.
Vare sig han eller Linda Allansson Wester har fått några signaler från andra kommuner om att fängelser bidrar till ökad kriminalitet eller otrygghet.
Det är ännu inte bestämt vilken typ av fängelse som ska byggas. Men signalerna från Kriminalvården är att det rör sig om en anstalt med medelhög säkerhetsklassning.
Läs också Nytt fängelse kan ge 200 jobb
Vad händer om Kriminalvården ändrar sig och vill ha en anstalt med högsta säkerhetsklassning?
– Det får vi ta ställning till om det blir aktuellt.
– Vi politiker bor själva här och har inga andra ambitioner än att vara rädda om kommunen och utveckla den, säger Linda Allanson Wester.
Läs också ”Nu inleder vi diskussioner med Svedala kommun om etablering av en ny anstalt.”
Gå till toppen