Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nytt fängelse kan ge 200 jobb

En arbetsplats med 100-150 intagna och 150-200 anställda. Flera en- och tvåvåningsbyggnader, omgivna av en hög mur, som binds samman av ett underjordiskt kulvertsystem.

Entrén till Fosieanstalten i Malmö idag. Så här kan det någon gång kring 2019-20 komma att se ut även vid en ny kriminalvårdsanstalt i Svedala.Bild: Johan Pihlemark
Så kan Kriminalvårdens tänkta nybygge i Svedala komma att utformas.
Det finns ännu inga ritningar, inget bygglov, inte ens en utpekad tomt. Men trenden i svenska fängelsebyggen är tydlig: det är låga byggnader som gäller. Och de är oftast placerade i utkanten av ett mindre eller medelstort samhälle.
– Vi bygger inte längre på höjden. Därför överlåter vi Kirsebergsanstalten i Malmö till Migrationsverket. Vi inleder nu en mer intensiv dialog med Svedala för att ta fram en plan för en ny anstalt där, säger Viktoria Rydholm, regionchef på Kriminalvården.
Kriminalvården har under de senaste två decennierna lagt ner sydsvenska fängelser på löpande band. Först stängdes anstalterna i Karlskrona och Kristianstad. I maj i fjol flyttade den siste fången ut från Kirseberg i Malmö. Dessutom har Bergaanstalten i Helsingborg överlåtits till Statens institutionsstyrelse.
Allt detta har lett till en platsbrist för Kriminalvården i Sydsverige. Det ska den nya Svedalaanstalen avhjälpa.
– Vi ser ett behov av att utveckla vår infrastruktur kring Malmö. Vi har Fosieanstalten med 100 platser, men behöver ytterligare en anstalt kring Malmö, säger Viktoria Rydholm.
Kriminalvården har insett att det skulle bli för trångt att bygga en ny anstalt i Malmö och har i stället riktat blickarna mot Burlöv, Lomma, Staffanstorp och Vellinge.
Till slut föll valet på Svedala.
– Svedala har ett bra läge. Det ligger nära Malmö Airport och nära E65:an. Det är viktigt för vår infrastruktur och för vår nationella transportenhet. Dessutom gör närheten till Malmö och Lund att vi får ett bra rekryteringsunderlag när vi ska hitta ny personal, säger Viktoria Rydholm.
Den nya anstalten väntas hamna på ett tämligen perifert läge i Svedala, men Viktoria Rydholm betonar att det inte finns några färdiga planer på var Svedalaanstalten ska ligga eller hur den ska se ut.
– Det blir ingen liten anstalt, men vi har ännu inte preciserat hur många intagna den ska rymma. Anstalten ska ge de intagna möjlighet till bra sysselsättning, det ska finnas ett bra bibliotek, det ska finnas lokaler för sjukvård, det ska finnas bra promenadmöjligheter och goda fritidsmöjligheter.
Inne på anstaltsområdet byggs det antagligen en mindre sporthall. Det ska också finnas plats för en fotbollsplan och för andra anläggningar som erbjuder fysisk träning. Allt ska omgärdas av en mur som kan bli fyra-fem meter hög.
– Det blir ett skalskydd. Vi vet ännu inte vilken säkerhetsklass den nya anstalten får. Vi håller på med en stor översyn. Vi ser över de olika säkerhetsklasserna för att öka flexibiliteten på våra anstalter och förbättra utslussningen av intagna, säger Viktoria Rydholm.
Hur kommer Svedalaborna att märka av anstalten?
– Den medför stora möjligheter. Den erbjuder många arbetstillfällen, Dessutom gynnar anstalten räddningstjänst, bibliotek och andra kommunala funktioner.
Hur påverkas brottsligheten i Svedala?
– Det finns inget vi sett historiskt att en sluten kriminalvårdsanstalt är till nackdel för en ort. Kirseberg har exempelvis inte varit särskilt brottsutsatt bara för att där funnits ett fängelse sedan 1914. Tidaholm är en annan mindre ort som inte sett brottsligheten påverkas av att där finns en sluten anstalt.
Gå till toppen