Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Penismassage – inte prostitution enligt massageföretag i Malmö

På hemsidan erbjuds sexuell massage av könsorgan men föreståndaren menar att det inte handlar om prostitution. "Det råder ingen tvekan om att det här är sexuella tjänster", säger åklagaren Magnus Berggren.

Bild: Karin Grip / SvD / TT
Massagetypen "thai tantra" illustreras med en närbild på två inoljade kvinnohänder som masserar en naken penis.
"Vad är speciellt med Tantra massage är att det är mycket sexuellt orienterat. Det kommer att finnas massage på och kring könsorganen, med fingrar och hand. Massagen beroende på vad den enskilde vill. Men även massage innebär beröring av könsorganen, har det absolut ingenting med sex att göra", står det i beskrivningen.
Blue Diamond driver två kvällsöppna salonger i Malmö, en i en bostadsfastighet på Kirseberg och en annan på en bakgata i Fosie industriområde. Under fliken, "About happy ending", på hemsidan finns en guide på knackig engelska som riktar sig till besökare. Även om det inte utlovas något sexuellt på massagesalonger kan det ändå gå att ordna om man frågar, står det. Sexköpare uppmanas att vara diskreta för att inte väcka polisens uppmärksamhet.
Vi ringer till salongen i Fosie och låtsas vara en kund som undrar över öppettiderna och om de erbjuder "extra" tjänster eller "happy ending". Då upprepas budskapet från hemsidan.
– Det pratar vi inte om i telefon eller på internet. Du pratar med tjejerna när du är ensam med dem, säger mannen som svarar.
– Du vet hur det är i Sverige. Det här får man gå lugnt fram med, säger han.
Det är fullt lagligt att sälja sex i Sverige. Däremot begår sexköpare och den som hjälper till eller tjänar pengar på prostitution ett brott.
I lagens mening måste en sexuell tjänst inte vara ett samlag och den sexuella handlingen kan se ut på flera olika sätt. Enligt flera åklagare som Sydsvenskan pratat med krävs det inte en utlösning eller en orgasm för att något ska klassas som prostitution, om det sker mot betalning.
Efter att ha tittat på Malmösalongens hemsida säger åklagaren Magnus Berggren så här:
– Något sånt här har aldrig tidigare prövats i en svensk domstol. Men min uppfattning är att det råder ingen tvekan om att det här är sexuella tjänster. De kan kalla det andra saker men min uppfattning är solklar.
Vad säger det om verksamheten som helhet?
– Det kan finnas misstanke om koppleri men då måste det finnas en faktisk verksamhet där det har begåtts prostitutionsbehandlingar. Ska man kunna yrka på koppleri måste man kunna visa att innehavaren har förstått att det förekommer sexuella tjänster men ändå upplåtit lokaler.
Det finns flera scenarion som faller under termen koppleri. Det kan vara ren hallickverksamhet, någon som tillhandahåller en lokal och vet att den används till sexhandel eller någon som skapar nätannonser för prostituerade. Sexköp leder vanligtvis till böter men koppleri av normalgraden kan ge fängelse i upp till fyra år.
– Det spelar ingen roll vad någon definierar det som utan det handlar om vad de tar betalt för. Om någon skriver "vi masserar din penis men det är ingen sexuell tjänst", det spelar ingen roll för det är det ändå, säger Magnus Berggren.
Det var föreståndaren Tommy Lundgren som svarade i telefonen på salongen i Fosie. Han dementerar att det skulle förekomma prostitution och beskriver massagen som erotisk, men inte som sex. Han tycker att texterna på hemsidan är väldigt tydliga på den punkten.
– Det är inget direkt sex eftersom man inte får orgasm eller utlösning, säger han.
– Lagen i Sverige säger att man får sälja sex men inte köpa. Vad tjejerna gör när de har stängt dörren om sig struntar jag i. De får göra vad de vill och det är inte ägarens problem. Det är upp till myndigheterna att bevisa vad som pågår.
Gå till toppen