Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Skyller misslyckande på varandra

Regeringen och Alliansen skyller på varandra för de misslyckade bostadssamtalen. Flera av de åtgärder regeringen nu hoppas på för att lösa bostadsbristen kräver ytterligare utredning.

Bostadsminister Peter Eriksson och finansminister Magdalena Andersson håller pressträff om bostadspolitiken.
Regeringen och Allianspartierna kallade till var sin presskonferens för att förklara varför det inte blev någon bred överenskommelse om bostadspolitiken.
Bostadsminister Peter Eriksson (MP), beskrev Alliansen som en åsna som man kan peka ut vattnet för, men inte tvinga att dricka.
– Det fanns ingen vilja att göra en uppgörelse, säger Eriksson.
Annan version
Liberalernas ekonomisk politiske talesperson Erik Ullenhag hade en annan version.
– Tyvärr valde regeringen vänsterspåret.
Allianspartierna ville att regeringen avskaffar de nyligen införda investeringsstöden som man menar är ineffektiva och dyra för skattebetalarna.
Finansminister Magdalena Andersson (S) har svårt att se hur slopade stöd skulle öka bostadsbyggande. Hon pekar också på att "några" Allianspartier vill införa fri hyressättning.
– Det är regeringen inte intresserad av.
Orörda ränteavdrag
Det är dock inte bara regeringen och Alliansen som är oense. Det finns även sprickor inom de två blocken. Miljöpartiet kan tänka sig att trappa ned ränteavdragen på bolån för att förhindra en bostadsbubbla som spricker. Det har Socialdemokraterna sagt nej till. Inom Alliansen är Moderaterna inte särskilt intresserade av nedtrappade ränteavdrag. Ränteavdragen förblir nu orörda.
Inom Alliansen har man också olika syn på en friare hyressättning.
Enligt Boverket behöver Sverige 700 000 nya bostäder de kommande åren. Bostadsminister Peter Eriksson hävdar att målet kommer att klaras trots att bostadssamtalen sprack.
"Luftslott"
– Det låter ungefär som deras arbetslöshetsmål. Det är ett luftslott, säger Moderaternas ekonomisk politiske talesperson Ulf Kristersson.
Regeringen presenterar nu på egen hand 22 åtgärder som man räknar med har stöd i riksdagen. Några av dem har en riksdagsmajoritet redan uppmanat regeringen att lägga fram.
Åtgärderna handlar om att få fram mer byggbar mark och genom regelförenklingar och lägre byggkrav göra det snabbare, enklare och billigare att bygga. Till exempel ändringar när det gäller krav på lågt trafikbuller nära bostäder, ändringar i strandskydd och i planerings- och tillståndsprocesser.
Nya utredningar
Bostadsminister Peter Eriksson håller inte med om att MP skulle ha bromsat sådana regelförenklingar tidigare för att skydda andra värden som miljön.
– Vi driver på för en sådan förändring i dag och jag står för att det är nödvändigt, säger han.
Men många av de 22 åtgärderna kräver nya utredningar och översyner innan de blir skarpa.
– De vill göra översyner, mera utredningar, titta på och luckra upp. Det är bra utredningsdirektiv för ytterligare en utredning, men det är inga skarpa beslut, säger Moderaternas Ulf Kristersson.
Slopat tak
Förutom skarpa förslag om regelförenklingar så vill han se en sänkning av reavinstskatten vid försäljning av bostäder för att öka rörligheten på bostadsmarknaden.
I stället föreslår regeringen nu att tillfälligt slopa taket för uppskovsbeloppet under fyra år. Det innebär att man kan slippa skatt på en större vinst vid en bostadsförsäljning om man investerar pengarna i en ny bostad.
TT
Gå till toppen