Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Politiker dömd till fängelse för grova ekobrott

Samtidigt som kvinnan var ekonomiansvarig för en restaurang gjorde hon 455 överföringar av pengar till sina egna konton. Nu döms hon till två och ett halvt års fängelse. Kvinnan var politiker i en sydvästskånsk kommun under brottstiden.

Kvinnan ska under nio års tid ha gjort överföringar på 2,4 miljoner kronor under en tidsperiod på nio år. Eftersom hon själv var ansvarig för kontroll, redovisning och bokföring av restaurangens dagskassor kunde hon dölja fifflet.
Men våren 2015 blev hon sjukskriven, och en kollega tog över hennes arbetsuppgifter. Då upptäcktes att det under lång tid redovisats mindre intäkter än vad som funnits i dagskassorna.
Kollegan konfronterade kvinnan, som svarade att hon inte tänkte komma tillbaka till arbetsplatsen. En extern redovisningsfirma kopplades in för att granska bokföringen, och sedan gjordes en polisanmälan.
Den åtalade kvinnan erkänner. Hon skyller sitt agerande på att det varit kaotiskt både på arbetsplatsen och i hennes hemmiljö. Hon har heller inte haft något motiv. Pengarna spenderade hon på sin familjs levnadskostnader.
Kvinnan döms för grov förskingring och grov trolöshet mot huvudman. Tingsrätten menar att något annat straff än fängelse inte kan komma på fråga – därför döms hon till två och ett halvt års fängelse.
Efter att brottsmisstankarna uppdagades hoppade kvinnan av sina politiska uppdrag.
Gå till toppen